Κούβα: Ταξίδι σε αυτό το Πασίγνωστο Νησί

Η Κούβα είναι το μεγαλύτερο νησί της Καραϊβικής και βρίσκεται μεταξύ της Καραϊβικής θάλασσας και του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού. Εκτείνεται 145 χιλιόμετρα νότια του Key West και βρίσκεται ανάμεσα στις Μπαχάμες και στα νησιά Cayman. Επίσης, βρίσκεται στα δυτικά της Αϊτής, στα ανατολικά του Μεξικού και στα βορειοδυτικά της Τζαμάικα.

Η υποδομή της πόλης χρειάζεται επειγόντως επισκευή. Αυτό συμβαίνει λόγω πολλών και μακροχρόνιων προβλημάτων (π.χ. το Εμπάρκγο των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της Κούβας, η γραφειοκρατική αναποτελεσματικότητα, η έλλειψη μιας αποτελεσματικής οικονομίας για την αγορά καθώς και η απώλεια των Σοβιετικών χορηγιών). Κατά την επίσκεψή σας σε κάποιους από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποια προβλήματα με διακοπές ρεύματος ή διακοπές παροχής νερού. Γενικά, η διακοπή ρεύματος στην Κούβα είναι συνηθισμένο φαινόμενο εκτός και αν υπάρχει κάποια προσωπική γεννήτρια. Το 2006 ανακηρύχθηκε ως έτος Ενεργειακής Επανάστασης στη Κούβα και πολλές μικρές γεννήτριες εγκαταστάθηκαν με σκοπό να αποφευχθούν οι συχνές διακοπές ρεύματος. Η ενεργειακή κατάσταση έχει βελτιωθεί αισθητά, δεδομένου ότι η Βενεζουέλα άρχισε να παρέχει φθηνό πετρέλαιο στη Κούβα και το διυλιστήριο Cienfuegos ξεκίνησε εκ νέου να λειτουργεί. Πολλά τουριστικά μέρη διαθέτουν γεννήτριες που παρέχουν ηλεκτρική τάση ύψους από 110V έως και 220V. Η τάση αυτή θα πρέπει να είναι επαρκής για να καλύψετε τις ανάγκες σας, τουλάχιστον για κάποιο σύντομο χρονικό διάστημα.Μια τουριστική κάρτα Visa είναι αναγκαία για τους περισσότερους ταξιδιώτες από τα περισσότερα έθνη. Αυτή η κάρτα, η οποία είναι ένα κομμάτι χαρτί το οποίο αναγράφει τις απολύτως απαραίτητες πληροφορίες για το ποιος είστε, μπορεί να κοστίσει 15-25 ευρώ. Εξαρτάται από το μέρος στο οποίο θα την βγάλετε. Μπορείτε να την αγοράσετε στο αεροδρόμιο κατά την άφιξη σας αλλά οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες συνήθως απαιτούν την ύπαρξη της κάρτας πριν από την επιβίβαση της πτήσης. Ισχύει για 30 ημέρες και μπορεί να ανανεωθεί για άλλες 30 σε οποιοδήποτε γραφείο μετανάστευσης στη Κούβα. Επίσης, θα την χρειαστείτε για την αναχώρηση της πτήσης από τη Κούβα. Οι κάτοικοι του Καναδά αποτελούν εξαίρεση από αυτόν τον κανόνα καθώς η κάρτα τους ισχύει για 90 ημέρες και μπορεί να ανανεωθεί για άλλες 90. Τέλος, το διαβατήριό σας θα πρέπει να ισχύει τουλάχιστον 6 μήνες μετά το τέλος της προγραμματισμένης επιστροφής σας.

κουβα-ταξιδι-1-γνωστη-φωτογραφια

Γνωστή φωτογραφία από Κούβα

Η επίσημη γλώσσα της Κούβας είναι τα ισπανικά τα οποία είναι αρκετά παρόμοια με τα ισπανικά που μιλάνε στη Δομινικανή Δημοκρατία και στο Πουέρτο Ρίκο. Τα ισπανικά που μιλάνε στη Κούβα είναι παρόμοια με αυτά που μιλάνε στα Κανάρια Νησιά επειδή πολλοί κάτοικοι της Κούβας έχουν καταγωγή από αυτά. Τα ισπανικά αυτά όμως είναι αρκετά διαφορετικά σε σχέση με αυτά που μιλάνε στην Ισπανία, το Μεξικό και τη Νότια Αμερική. Στις περισσότερες τουριστικές περιοχές θα βρείτε ανθρώπους να μιλάνε Αγγλικά σε κάποιο βασικό επίπεδο και έτσι η έλλειψη της γνώσης των ισπανικών δεν θα πρέπει να σας αποτρέψει από το να την επισκεφτείτε. Παρόλα αυτά εάν γνωρίζετε ισπανικά θα σας φανούν αρκετά χρήσιμα. Οι ντόπιοι είναι αρκετά φιλικοί και τους αρέσει να μιλάνε σε τουρίστες επομένως δεν θα αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα συνεννόησης.

Όπως και σε πολλές άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, έτσι και στη Κούβα, τα εμπορεύματα έχουν σχεδιαστεί για να προσελκύουν τους τουρίστες. Οι μεγαλύτερες εξαγωγές που κάνει η Κούβα είναι σε προϊόντα όπως το ρούμι, τα πούρα και ο καφές. Όλα αυτά είναι διαθέσιμα στα διάφορα κυβερνητικά ιδιόκτητα καταστήματα (συμπεριλαμβανομένου και του καταστήματος αφορολόγητων ειδών που βρίσκεται μέσα στο αεροδρόμιο), αλλά και σε διάφορα καταστήματα που θα βρείτε στους δρόμους της χώρας. Για αυθεντικά προϊόντα, θα πρέπει να πληρώσετε την επίσημη τιμή στα νόμιμα καταστήματα. Εάν σχεδιάζετε να πάρετε μεγάλες ποσότητες πούρων μαζί σας, φροντίστε να είστε σίγουροι για την αυθεντικότητα και την ποιότητα της αγοράς σας καθώς και την επίσημη απόδειξη. Οι ξένοι υπήκοοι επιτρέπεται να πάρουν μαζί τους μέχρι 50 πούρα (συνήθως έχει 25 το κάθε κουτί) χωρίς να χρειαστούν κάποιες ιδιαίτερες αποδείξεις, αλλά όσον αφορά μεγαλύτερες ποσότητες, θα χρειαστείτε σίγουρα να δείξετε τις επίσημες αποδείξεις των συναλλαγών σας για να σας επιτρέψουν να τα πάρετε μαζί σας. Εάν αγοράσετε φθηνά πούρα από τους δρόμους χωρίς αποδείξεις, τότε υπάρχει η πιθανότητα της κατάσχεσης των πούρων σας. Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυθεντικά κουβανέζικα πούρα θα βρείτε σίγουρα μόνο στα ειδικά επιλεγμένα από την κυβέρνηση καταστήματα. Οποιαδήποτε άλλη προσπάθειά σας για την αγορά τους σε πιο οικονομική τιμή, θα έχει κατά πάσα πιθανότητα συνέπεια την αγορά πλαστών πούρων.

κουβα-ταξιδι-2-πολη

Η Πόλη

Πράγματα που πρέπει να κάνετε!

  • Περπάτημα κατά μήκος της Malecon στην Αβάνα, νωρίς το απόγευμα, έτσι ώστε να απολαύσετε κάποια πολιτιστικά σημεία της πόλης.
  • Βόλτα γύρω από την Havana Vieja, ειδικά τις πρωινές ώρες όταν και η πόλη ξυπνάει.
  • Πηγαίνετε να δείτε κάποια γειτονική παράσταση με θέμα τον κουβανέζικο χορό.
  • Απολαύστε την τοπική μουσική την οποία θα συναντήσετε σχεδόν σε κάθε γωνιά της πόλης.
  • Θα πρέπει οπωσδήποτε να πάτε σε κάποιο κλαμπ της πόλης στο οποίο θα ακούσετε τραγούδια με παραδοσιακή κουβανέζικη μουσική, αλλά με σύγχρονους στίχους.
  • Μην μείνετε κλεισμένοι στο ξενοδοχείο, εκτός και αν δεν θέλετε να απολαύσετε την ομορφιά των τοπίων της πόλης. Εάν δεν βγείτε έξω το πιο πιθανό είναι να νιώσετε κάποια βαρεμάρα γρήγορα με τα πράγματα γύρω σας.
  • Θα πρέπει να περιμένετε να ακούσετε πολύ Carlos Santana στη διαπασών από τα παράθυρα ανά πάσα ώρα και στιγμή.
  • Πιείτε άφθονο φρέσκο χυμό φρούτων, ο οποίος ρέει όπως το νερό, λόγω της αφθονίας των φρέσκων φρούτων.

Εάν έχετε τα χρήματα (συνήθως περίπου $60) πηγαίνετε στο Tropicana, το οποίο είναι ένα πρώην στέκι της μαφίας το οποίο ανήκει πλέον και λειτουργεί από το κράτος. Το Tropicana βρίσκεται σε μια περιοχή γεμάτη δέντρα, κρυμμένο μέσα στη πόλη το οποίο μπορείτε να βρείτε ακολουθώντας έναν πολύ στενό δρόμο που οδηγεί σε αυτό. Λόγω του ότι έχει αρκετά ακριβή είσοδο, θα πρέπει να περιμένετε να δείτε κυρίως διεθνείς τουρίστες στο συγκεκριμένο μέρος.

κουβα-ταξιδι-3-πλακοστρωτο

Πλακόστρωτο

Τα περισσότερα εστιατόρια στην Κούβα ανήκουν στην κυβέρνηση και διοικούνται από τους εργαζομένους τους, επομένως δεν μπορούμε να σας εγγυηθούμε απόλυτα για το φαγητό. Εάν περιμένετε τις καυτερές συνταγές που υπάρχουν σε μερικά από τα νησιά της Καραϊβικής, σκεφτείτε ότι το εθνικό φαγητό της Κούβας είναι ρύζι με φασόλια. Μια λαϊκή παροιμία λέει ότι το καλύτερο κουβανέζικο φαγητό μπορεί να βρεθεί μόνο στην Αμερική. Εντός της Κούβας, θα σας προτείναμε να πάτε σε κάποιο από τα paladares, τα οποία είναι τοπικά εστιατόρια που ανήκουν ιδιωτικές κατοικίες.

Τα μαύρα φασόλια αποτελούν την κύρια γευστική βάση μέσα στα νοικοκυριά. Οι Κουβανοί τρώνε κυρίως χοιρινό και κοτόπουλο για κρέας. Το βόειο κρέας και ο αστακός ελέγχεται από το κράτος και επομένως, είναι παράνομο να πωλούνται έξω από κρατικά ξενοδοχεία και εστιατόρια. Παρόλα αυτά, υπάρχουν αρκετές προσφορές προς τους τουρίστες ώστε να δειπνήσουν οικονομικά και με πολύ καλής ποιότητας γεύματα. Μέσα στα μενού των Paladares μπορεί να βρείτε και χελώνα σαν γεύμα αλλά να ξέρετε πως αποτελεί είδος προς εξαφάνιση και η κατανάλωσή της είναι παράνομη.

Στα εθνικά κοκτέιλ της Κούβας συμπεριλαμβάνονται τα Cuba Lybre (ρούμι με κόκα κόλα) και το Mojito (ρούμι, λεμόνι, ζάχαρη, φύλλα μέντας, σόδα και πάγος). Αν ζητήσετε ένα ρούμι σε κάποιο μικρό εστιατόριο της χώρας, μην εκπλαγείτε εάν είναι διαθέσιμο μόνο σε μπουκάλι. Το Havana Club είναι το πιο δημοφιλές κοκτέιλ από όλα. Υπολογίστε περίπου, ότι θα πληρώσετε 4 δολάρια για το τρίχρονο λευκό ρούμι και 8 δολάρια για σκούρο ρούμι, επτά χρόνων. Η Cristal είναι μια ελαφριά μπύρα την οποία μπορείτε να τη βρείτε σε όλα σχεδόν τα καταστήματα. Οι Κουβανοί προτιμούν την Bucanero Fuerte, η οποία έχει σκούρο μαύρο χρώμα, 5,5% περιεκτικότητα σε αλκοόλη και είναι πιο ισχυρή από την Cristal. Τόσο η μια όσο και η άλλη παράγονται μέσω της κοινοπραξίας Labatts του Καναδά. Μια ακόμη ισχυρότερη έκδοση της Bucanero, είναι η Bucanero Max, η οποία είναι κανονικά διαθέσιμη στους καταναλωτές.

κουβα-ταξιδι-4-δρομος

Ένας δρόμος της πόλης

Η Κούβα είναι γενικά μια πολύ ασφαλής χώρα. Διαθέτει αυστηρή και εμφανή αστυνόμευση η οποία συνδυάζεται με διάφορα προγράμματα παρακολούθησης των δρόμων (γνωστά και ως Επιτροπή για την Υπεράσπιση της Επανάστασης) τα οποία επισήμως υπάρχουν για να προστατεύουν τους πολίτες από την βία στους δρόμους, αλλά στη πραγματικότητα αποτελούν ένα μυστικό δίκτυο αστυνομίας. Ως εκ τούτου, συνίστανται ένας ορισμένος βαθμός κοινής λογικής και προσοχής, ειδικά στις μεγάλες πόλεις. Θα πρέπει να φροντίσετε να μην έρθετε σε επαφή ούτε με την κουβανική αστυνομία, ούτε με τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Η Κούβα θεωρείται πολύ υγιεινή πόλη αλλά υπάρχει πρόβλημα με το νερό. Ακόμα και πολλοί Κουβανοί, βράζουν το νερό πριν από κάποια χρήση. Παρόλα αυτά, υπάρχουν τουρίστες που πίνουν μη επεξεργασμένο νερό χωρίς να βιώνουν κάποιες αρνητικές επιπτώσεις. Η καλύτερη λύση είναι το εμφιαλωμένο νερό το οποίο μπορείτε να βρείτε σχεδόν σε κάθε κατάστημα και κοστίζει γύρω στα 0,65 και 2 CUC. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ορυκτών (συνολικά διαλυμένα στερεά) του εμφιαλωμένου νερού είναι αρκετά υψηλός σε σύγκριση με άλλα μέρη του κόσμου. Επομένως, αν σκοπεύετε να επισκεφτείτε την Κούβα για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα ήταν χρήσιμο για εσάς να φέρνατε μαζί σας ένα μικρό φίλτρο νερού με μερικά ανταλλακτικά για περαιτέρω καθαρισμό του νερού.

κουβα-ταξιδι-5-τυπικο-τοπιο

Τυπικό τοπίο στη Κούβα

Πάντως το ταξίδι στη Κούβα είναι σίγουρα κάτι που πολλοί θέλουν να κάνουν, αλλά λίγοι τολμούν, κυρίως λόγω απόστασης και χρόνου, καθώς υπάρχουν και πιο οικονομικά πακέτα. Εμείς πάντως ελπίζουμε να πάτε και να απολαύσετε τα τοπικά προϊόντα!

Επιθυμειτε να λαμβανετε νεα για τους πιο μαγευτικους προορισμους σε Ελλαδα και εξωτερικο;

Εγγραφειτε στο newsletter μας!