Νέα Υόρκη: Ταξίδι στη Μεγάλη Πόλη της Αμερικής

Η Νέα Υόρκη, η οποία αναφέρεται και ως “Big Apple”, είναι μια από τις πιο διάσημες και πυκνοκατοικημένες πόλεις της Αμερικής. Το νοτιότερο τμήμα της πόλης βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Hudson και ανήκει στην περιοχή Mid-Atlantic η οποία έχει πληθυσμό περίπου 8 εκατομμυρίων κατοίκων. Από την άλλη μεριά, η New York Metropolitan Area αποτελείται από μέρος της Νέας Υόρκης, το βόρειο Νιου Τζέρσεϋ και το νοτιοδυτικό Connecticut και θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες μητροπόλεις με πληθυσμό που φθάνει τους 18,7 εκατομμύρια κατοίκους. Η Νέα Υόρκη αποτελεί ένα σπουδαίο κέντρο ενημέρωσης, πολιτισμού, φαγητού, τέχνης, έρευνας, οικονομίας και εμπορίου. Έχει την τύχη να διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους και διασημότερους ορίζοντες στο πλανήτη στον οποίο υψώνεται και το επιβλητικό Empire State Building.

Η πόλη της Νέας Υόρκης αποτελεί ένα παγκόσμιο κέντρο των διεθνών χρηματαγορών, της πολιτικής, της επικοινωνίας, του κινηματογράφου, της μουσικής, της μόδας, του πολιτισμού και είναι αδιαμφισβήτητα μια από τις πιο σημαντικές και ισχυρές πόλεις του κόσμου. Εκεί βρίσκονται πολλά μουσεία παγκόσμιας κλάσης, διάσημες γκαλερί τέχνης και εντυπωσιακά θέατρα. Πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο έχουν τα κεντρικά τους γραφεία σε αυτή τη πόλη. Επίσης, η έδρα των Ηνωμένων Εθνών βρίσκεται στη Νέα Υόρκη στην οποία θα βρείτε και προξενεία σχεδόν από οποιαδήποτε χώρα στο κόσμο. Η πραγματική επιρροή αυτής της πόλης, τόσο στο πλανήτη όσο και στους κατοίκους της, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί καθώς οι αποφάσεις που λαμβάνονται μέσα στα σύνορα της έχουν συχνά προεκτάσεις και επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.Η Νέα Υόρκη έχει ένα υγρό ηπειρωτικό κλίμα στο οποίο μπορούν να διακριθούν ξεκάθαρα οι 4 εποχές του έτους. Το καλοκαίρι (από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο) είναι καυτό με αρκετή υγρασία, το φθινόπωρο (από Σεπτέμβριο μέχρι Δεκέμβριο) είναι ξηρό και δροσερό, το χειμώνα ( από Δεκέμβριο μέχρι Μάρτιο) κάνει αρκετό κρύο και την άνοιξη ( από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο) έχει δροσιά και υγρασία. Ο μέσος όρος θερμοκρασίας τον Ιανουάριο είναι γύρω στους 3 βαθμούς Κελσίου και τον Ιούλιο γύρω στους 29. Οι θερμοκρασίες όμως το χειμώνα μπορούν φθάσουν μέχρι και μείον 18 βαθμούς Κελσίου, ενώ το καλοκαίρι μέχρι και 38 βαθμούς ή και παραπάνω. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ξέρετε ότι η θερμοκρασία στη πόλη είναι αρκετά μεταβλητή κατά τη διάρκεια όλων των εποχών. Επομένως, μην σας κάνει εντύπωση εάν τη μια μέρα δείτε ήλιο και καλή θερμοκρασία και την επόμενη δείτε τη πόλη καλυμμένη με χιόνι. Επίσης, η Νέα Υόρκη είναι επιρρεπής σε χιονοθύελλες και σε σφοδρές καταιγίδες οι οποίες μπορεί να χτυπήσουν την πόλη οποιαδήποτε στιγμή.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλομορφία στο πληθυσμό της πόλης στον οποίο θα βρείτε μερικούς από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στο κόσμο αλλά και μερικούς από τους πιο φτωχούς. Στη πόλη θα βρείτε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που ήρθαν στη Νέα Υόρκη για να κυνηγήσουν τα όνειρα τους. Η ποικιλομορφία συνοδεύει την πόλη από την ίδρυση της. Τα διαδοχικά κύματα μετανάστευσης, από σχεδόν κάθε χώρα του κόσμου, κάνουν τη Νέα Υόρκη ένα γιγαντιαίο κοινωνικό πείραμα στο οποίο εξετάζεται η διαπολιτισμική αρμονία.

Το Μανχάταν αποτελεί μια από τις σημαντικές περιοχές της πόλης με δρόμους που εκτείνονται από την ανατολή στη δύση και λεωφόρους από τον βορρά στο νότο. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι μπορείτε πολύ εύκολα να βρείτε το δρόμο σας. Οι δρόμοι είναι αριθμημένοι (εκτός από το κέντρο του Μανχάταν) και η αρίθμηση αυξάνεται καθώς πηγαίνετε βόρεια. Οι περισσότερες λεωφόροι αριθμούνται από τα ανατολικά προς τα δυτικά ( άρα η First Ave βρίσκεται ανατολικά της Second κτλ). Η αρίθμηση των κτιρίων στις λεωφόρους ξεκινάει από το νότιο άκρο της λεωφόρου και αυξάνεται καθώς πηγαίνετε βόρεια ενώ η αρίθμηση των οδών ξεκινάει από την Fifth Ave και αυξάνεται όσο πηγαίνετε ανατολικά ή δυτικά.

Για μικρότερες αποστάσεις, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να μετακινηθείτε από το να περπατήσετε. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το μέτρο ή το λεωφορείο, τότε θα χρειαστεί να περπατήσετε είτε προς είτε από τον εκάστοτε σταθμό. Στην Νέα Υόρκη θα βρείτε μεγάλα πεζοδρόμια τα οποία θα κάνουν πιο εύκολη τη ζωή σας, εάν απολαμβάνετε το περπάτημα στη πόλη. Είναι πραγματικά ένας πολύ καλός τρόπος να γυρίσετε τη πόλη.

Το Μανχάταν κατέχει τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά τα ορόσημα που έχουν να κάνουν με την αμερικάνικη λαϊκή κουλτούρα. Το πιο διάσημο αξιοθέατο που θα βρείτε είναι φυσικά το Άγαλμα της Ελευθερίας το οποίο αποτελεί το σύμβολο ολόκληρου του έθνους. Ίσως, σας δυσκολέψει αρκετά η επίσκεψη σας σε αυτό καθώς το πλήθος των επισκεπτών διαμορφώνει μεγάλες ουρές. Το Ellis Island διατηρεί και συμβολίζει το χώρο όπου εκατομμύρια μετανάστες κατάφεραν να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους στην Αμερική. Επίσης, στο κέντρο του Μανχάταν θα βρείτε την πασίγνωστη Wall Street η οποία λειτουργεί ως καρδιά των μεγάλων επιχειρήσεων και είναι και το σπίτι του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Σε αυτό το δρόμο θα βρείτε επίσης και αξιοθέατα ιστορικής σημασίας όπως το Federal Hall, όπου ο George Washington έγινε ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Σε κοντινή απόσταση από εκεί θα βρείτε το Εθνικό Μνημείο της 11 Σεπτεμβρίου στο χώρο που βρισκόταν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, το οποίο είναι προς τιμήν των θυμάτων της μοιραίας εκείνης μέρας. Τέλος, μην ξεχάσετε να επισκφτείτε την γέφυρα του Μπρούκλιν η οποία σας προσφέρει μια φανταστική θέα του Μανχάταν.

νεα-υορκη-ταξιδι-1-αγαλμα-της-ελευθεριας

Το Άγαλμα της Ελευθερίας

Λίγο πιο βόρεια βρίσκουμε την Midtown, μια άλλη περιοχή με επιχειρηματικό κύρος στην οποία θα βρείτε μερικά από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της Νέας Υόρκης. Ένα από αυτά είναι και το διάσημο Empire State Building, το οποίο είναι το δεύτερο ψηλότερο κτίριο της πόλης. Το πιο ψηλό κτίριο είναι αυτό της Chrysler. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η έδρα των Ηνωμένων Εθνών το οποίο έχει θέα στο East River και στον πολυσύχναστο σταθμό τρένων, Grand Central Terminal. Επίσης, εκεί κοντά θα βρείτε και το κεντρικό κατάστημα της New York Public Library, ένα πολύ εντυπωσιακό κτίριο, το οποίο φημίζεται για τα υπέροχα δωμάτια στα οποία οι επισκέπτες απολαμβάνουν τα βιβλία της επιλογής τους. Ακόμη, η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη φημίζεται για τα αγάλματα λιονταριών που βρίσκονται έξω από την είσοδο της. Τέλος, δεν μπορείτε να χάσετε την Rockfeller Plazza η οποία αποτελεί σπίτι για το NBC, το Radio City Music Hall και το χειμώνα φιλοξενεί το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο δέντρο της πόλης μαζί με ένα εντυπωσιακό παγοδρόμιο.

νεα-υορκη-ταξιδι-2-empire-state-building

Empire State Building

Συνεχίζοντας την ξενάγηση στη Midtown, αλλά αυτή το φορά προς τα δυτικά, βρίσκουμε το Theater District, ένα από τα πιο διάσημα τουριστικά κέντρα της Νέας Υόρκης. Εκεί συναντάμε την Times Square, γεμάτη με φώτα και τεράστιες οθόνες τηλεόρασης, οι οποίες λειτουργούν 24 ώρες τη μέρα. Εκεί κοντά βρίσκεται και το διάσημο Central Park με το φανταστικό τοπίο του, στο οποίο μπορείτε να χαλαρώσετε κάνοντας διάφορες δραστηριότητες.

Στη Νέα Υόρκη θα βρείτε μερικά από τα καλύτερα μουσεία στο κόσμο. Όλα τα δημόσια μουσεία (ιδίως το Μητροπολιτικό Μουσείο) δέχονται δωρεές σαν εισιτήριο εισόδου αλλά τα ιδιωτικά (ιδίως το Μουσεία Μοντέρνας Τέχνης) είναι αρκετά ακριβά. Εκτός από τα μεγάλα μουσεία, θα βρείτε και εκατοντάδες μικρές γκαλερί, οι οποίες απλώνονται κατά μήκος της πόλης. Οι περισσότερες, όμως, είναι συγκεντρωμένες στις περιοχές Chelsea και Williamsburg. Πολλά από τα μουσεία και τις γκαλερί της Νέας Υόρκης είναι κλειστά τις Δευτέρες, επομένως πρέπει να κοιτάξετε τις ώρες λειτουργίες πριν κάνετε την επίσκεψή σας.

Αν και η εικόνα που οι περισσότεροι έχουν για το Μανχάταν είναι γεμάτη με ατελείωτους ουρανοξύστες και μεγάλα πεζοδρόμια, η πόλη διαθέτει επίσης πολλά όμορφα πάρκα, που κυμαίνονται από μικρές πλατείες μέχρι το έκτασης 850 στρεμμάτων, Central Park. Από το New Jersey Palisades και το Fort Tryon Park του Upper Manhattan, μέχρι το τεράστιο Pelham Bay Park στο The Bronx και το διάσημο Flushing Meadow Park στη Corona, στο οποίο διοργανώνεται και το Open Tennis Tournament. Όπως αντιλαμβάνεστε, υπάρχουν πολλά μέρη στην πόλη και για όλα τα γούστα. Σχεδόν κάθε πάρκο είναι ένα ιδανικό μέρος για να ξεκουραστείτε, να διαβάσετε ή απλά να χαλαρώσετε.

Η Νέα Υόρκη μπορεί να καμαρώνει για την τεράστια ποικιλία θεατρικών έργων που φιλοξενεί. Αυτά τα θεατρικά σόου μπορούν να χωριστούν σε 3 κατηγορίες: Broadway , Off – Broadway ή Off – Off – Broadway. Η κατηγορία Broadway αναφέρεται σε παραστάσεις που γίνονται κοντά στην Times Square σε θέατρα με χωρητικότητα άνω των 500 ατόμων. Έργα που περιλαμβάνονται σε αυτή τη πρώτη κατηγορία είναι μεγάλα μιούζικαλ στα οποία πρωταγωνιστούν γνωστά ονόματα και όπως καταλαβαίνετε είναι και τα πιο δημοφιλή. Τα εισιτήρια για τις παραστάσεις του Broadway φτάνουν και μέχρι 130 δολάρια αν και μπορείτε να βρείτε σε προσφορά κάποιες συγκεκριμένες θέσεις. Οι Off-Broadway παραστάσεις είναι μικρότερες και πιο σοβαρές από αυτές της προηγούμενης κατηγορίας. Μερικά από τα Off-Broadway θέατρα βρίσκονται κοντά στην Times Square αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα διασκορπισμένα στο Μανχάταν. Τα εισιτήρια για αυτές τις παραστάσεις κυμαίνονται μεταξύ 25-50 δολάρια. Η κατηγορία Off-Off-Broadway περιλαμβάνει τις παραστάσεις που παίζουν σε περιορισμένο κοινό ( λιγότερες από 100 θέσεις) με ηθοποιούς που εργάζονται χωρίς αμοιβή. Τα εισιτήρια για αυτές τις παραστάσεις είναι πολύ φθηνά και μπορείτε να βρείτε πολύ καλής ποιότητας παραστάσεις σε αυτά.

νεα-υορκη-ταξιδι-3-times-square

Times Square

Η Νέα Υόρκη διαθέτει μια τεράστια ποικιλία εστιατορίων όπου μπορείτε να βρείτε ό,τι φαγητό επιθυμείτε μαγειρεμένο με όποιο τρόπο σας ταιριάζει καλύτερα. Υπάρχουν πραγματικά δεκάδες χιλιάδες εστιατόρια για όλα τα γούστα και για όλα τα πορτοφόλια. Οι τιμές κυμαίνονται από 0,99 δολάρια για ένα κομμάτι πίτσα μέχρι και 500 δολάρια για δείπνο σε κάποιο από τα βραβευμένα εστιατόρια της πόλης. Χιλιάδες μαγαζιά με διάφορα προϊόντα βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πόλης, τα οποία προσφέρουν τρόφιμα σε πολύ χαμηλές τιμές. Επίσης, θα πρέπει να δοκιμάσετε μερικά από τα καλύτερα hot-dogs από κάποιον από τους πωλητές, οι οποίοι βρίσκονται με τα καρότσια τους σε κάθε γωνιά της πόλης. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε δύσπιστοι όσον αφορά τα εστιατόρια που βρίσκονται γύρω από την Times Square και από το Empire State Building καθώς αρκετά από αυτά προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την άγνοια των τουριστών. Δεν είναι ανάγκη να ξοδέψετε πολλά χρήματα για το δείπνο σας. Με μια βόλτα στις γειτονιές της πόλης, θα βρείτε φθηνές και καλής ποιότητας επιλογές.

Η Νέα Υόρκη είναι, στατιστικά, η ασφαλέστερη πόλη της Αμερικής. Το ποσοστό εγκληματικότητας ανά άτομο είναι μικρότερο από τον εθνικό μέσο όρο καθώς και από το αντίστοιχο ποσοστό μικρότερων πόλεων. Επίσης, μπορείτε να αισθανθείτε ασφάλεια με την έντονη παρουσία της αστυνομίας στην Times Square, στα μέσα μεταφοράς αλλά και σε άλλα μέρη με συνωστισμό.

Το πιο κοινό έγκλημα εναντίον των τουριστών είναι το κλέψιμο της τσάντας ή του πορτοφολιού. Ποτέ μην αφήσετε την τσάντα σας αφύλακτη είτε στο μετρό είτε σε κάποιο εστιατόριο. Επίσης, θα ήταν καλύτερο να μην κυκλοφορείτε με πολλά χρήματα πάνω σας και να αφήσετε τα σημαντικά σας αντικείμενα στη βαλίτσα σας στο ξενοδοχείο.

Ενώ και οι κλοπές είναι σπάνιες, μπορεί να συμβεί στο καθέναν. Πάντα να έχετε το νου σας στο περιβάλλον γύρω σας, ειδικότερα άμα βρεθείτε σε κάποιο σημείο του δρόμου με χαμηλό φωτισμό. Ορισμένες περιοχές θα πρέπει να αποφεύγονται, ειδικότερα τη νύχτα, όπως το Bronx, Brooklyn, Queens και Staten Island. Ακόμα και το Riverside με το Central Park θεωρούνται επικίνδυνες περιοχές για να περπατήσετε το βράδυ. Αν πάτε σε κάποια υπαίθρια συναυλία σε ένα από τα πάρκα, ακολουθείστε το πλήθος έξω από το πάρκο πριν κατευθύνεται προς τον προορισμό σας.

νεα-υορκη-ταξιδι-4-view-times-square-from-empire-state-building

Θέα του Times Square από το Empire State Building

Αυτό το άρθρο ήταν λίγο πιο μεγάλο από τα υπόλοιπα, αλλά ελπίζουμε να άξιζε το κόπο. Αξίζει πάρα πολύ το ταξίδι στη Νέα Υόρκη και σίγουρα σας ευχόμστε να πάτε τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σας, αν δεν έχετε ήδη πάει!

Επιθυμειτε να λαμβανετε νεα για τους πιο μαγευτικους προορισμους σε Ελλαδα και εξωτερικο;

Εγγραφειτε στο newsletter μας!