Αγια Πετρούπολη: Αξιοθέατα στην ιστορική πόλη της Ρωσίας

H Αγία Πετρούπολη είναι μια πόλη της Ρωσίας, που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Νέβα στην κεφαλή του Κόλπου της Φινλανδίας προς τη Βαλτική Θάλασσα. Ιδρύθηκε από τον τσάρο Πέτρο το Μέγα το 1703 ο οποίος την όρισε και ως νέα πρωτεύουσα της Ρωσίας.

Η Αγία Πετρούπολη έγινε ιδιαίτερα γνωστή από τον μυθιστοριογράφο Ντοστογιέφσκι σε ίσως ένα από τα γνωστότερα μυθιστορήματά του, το “Αδερφοί Καραμαζόφ”, όπου έγραψε για τρία αδέλφια που αντιπροσωπεύουν τρεις διαφορετικούς κόσμους: τον διανοητικό, τον πνευματικό και τον αισθησιακό. Δεν έχει σημασία με ποιον κόσμο θα συνδεθείτε περισσότερο γιατί πιστεύουμε ότι η σύγχρονη Αγία Πετρούπολη προσφέρει μια συναρπαστική παράθεση όλων αυτών των κόσμων, οι οποίοι θα κάνουν τη διαμονή σας στη πόλη μοναδική και αξέχαστη.

Είτε περπατάτε κατά μήκος των πολλών γραφικών καναλιών του Βορρά είτε κάνετε βόλτα στον μεγάλο ποταμό Νέβα κατά τη διάρκεια μιας ονειρικής λευκής νύχτας, είμαστε σίγουροι ότι θα εκτιμήσετε τη μοναδική ομορφιά και την πλούσια κουλτούρα της πόλης. Επίσης, μην χάσετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε το παγκοσμίου φήμης μπαλέτο στο θέατρο Μαριίνσκι σε ένα μαγικό βράδυ του χειμώνα καθώς και να απολαύσετε το απογευματινό φθινόπωρου σε ένα από τα εξαιρετικά προαστιακά πάρκα της πόλης. Τέλος, μην παραλείψετε το μαγευτικό μουσείο Ερμιτάζ στο οποίο θα βρείτε μια μεγάλη συλλογή από έργα παγκόσμιας κλάσης.Το Μουσείο Ερμιτάζ

Το Μουσείο Ερμιτάζ είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα για κάθε επισκέπτη στην Αγία Πετρούπολη. Εκεί θα βρείτε διαδοχικές γκαλερί από παλιούς δασκάλους που βρίσκονται μέσα στο πολυτελές εσωτερικό του Ερμιτάζ. Ετοιμαστείτε να έρθετε πρόσωπο με πρόσωπο με κλασικούς δυτικούς καλλιτέχνες καθώς και να αντικρίσετε θησαυρούς από την Ανατολή.

αγια-πετρούπολη-άξιοθέατα-1-hermitage-museum

Μουσείο Ερμιταζ (Hermitage)

Φρούριο Πέτρου και Παύλου

Μια από τις πιο διάσημες ιστορικές φυλακές της Ρωσίας, το Φρούριο Πέτρου και Παύλου είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά αξιοθέατα που θα βρείτε στην Αγία Πετρούπολη. Υπάρχουν πολλά να δείτε στο Φρούριο Πέτρου και Παύλου, όπως το Μουσείο Φυλακών και τον Καθεδρικό Ναό του Πέτρου και Παύλου. Αγοράστε ένα εισιτήριο για να δείτε το φρούριο και για να έχετε πρόσβαση στα περισσότερα αξιοθέατα του συγκροτήματος.

Το Παλάτι Peterhof

Άλλο ένα ανακτορικό συγκρότημα, το Peterhof είναι τόσο όμορφο όσο και διασκεδαστικό. Θα χρεωθείτε για την είσοδό σας, αλλά πηγαίνετε όταν τα συντριβάνια δουλεύουν – κατά τη διάρκεια της ημέρας το καλοκαίρι (αυτά είναι κλειστά το χειμώνα, καθώς και τα βράδια οποιαδήποτε άλλης μέρας). Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε κάποιους εσωτερικούς χώρους των κτιρίων μπορεί να απαιτείται η αγορά περισσότερων εισιτηρίων. Μπορεί να αισθανθείτε ότι η επίσκεψη σας στην Αγία Πετρούπολη είναι ακριβή αλλά ένα ταξίδι σε αυτή την παιδική χαρά των τσάρων αξίζει τον κόπο.

Το Παλάτι Catherine

Το Παλάτι Catherine, επίσης γνωστό ως Summer Palace, στο Tsarskoe Selo, είναι μέρος ενός πανέμορφου συγκροτήματος με πάρκα, ξενώνες, και φυσικά το ίδιο το παλάτι. Οι επισκέπτες συχνά αισθάνονται δέος καθώς αντικρίζουν το πώς ζούσαν κάποτε οι βασιλικές οικογένειες της Ρωσίας. Κάθε μέρος του παλατιού αντικατοπτρίζει πολυτέλεια. Το εσωτερικό της παλατιού είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες αλλά για συγκεκριμένους χώρους. Ίσως να μην ήταν και η καλύτερη ιδέα να το επισκεφτείτε στην αιχμή της τουριστικής περιόδου αλλά ακόμα και έτσι, αυτό είναι ένα από τα πιο εκπληκτικά αξιοθέατα της Αγίας Πετρούπολης.

αγια-πετρούπολη-άξιοθέατα-2-παλατι-μεγαλης-κατερινης

Παλάτι Αικατερίνης

Εκδρομή με βάρκα

Οι περιηγήσεις με πλοιάριο στην Αγία Πετρούπολη θα σας δώσουν μια ώρα κατά την οποία θα δείτε πολλά αξιοθέατα ενώ κάθεστε. Υπάρχουν δύο βασικές διαδρομές – αυτή που οδηγεί στον κεντρικό ποταμό Νέβα, και αυτή που παίρνει τα μικρότερα κανάλια και το Fontanka. Είτε νύχτα είτε μέρα, αυτές οι περιηγήσεις με πλοιάριο στην Αγία Πετρούπολη θα σας δώσουν την επισκόπηση για μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης.

Το Ρωσικό Μουσείο

Η Αγία Πετρούπολη ιδρύθηκε από τον Πέτρο τον Μέγα της Ρωσίας για να γίνει ένα “παράθυρο προς τη Δύση”. Γι ‘αυτό μπορεί να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το Ρωσικό Μουσείο της Αγίας Πετρούπολης κατέχει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές της ρωσικής τέχνης στον κόσμο. Δείτε ρωσικές δημιουργίες τέχνης δια μέσου των αιώνων, από εικόνες βυζαντινής τεχνοτροπίας μέχρι τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό της εποχής του Στάλιν.

Το Νησί Kizhi

Το νησί Kizhi είναι ένα υπαίθριο μουσείο ξύλινης αρχιτεκτονικής από την περιφέρεια της Καρελίας της Ρωσίας. Αυτές οι εντυπωσιακές κατασκευές είναι εξ ολοκλήρου από ξύλο χωρίς να έχουν χρησιμοποιηθεί καρφιά. Το σημαντικότερο αξιοθέατο στο νησί είναι η εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος η οποία χτίστηκε τον 17ο αιώνα και ξεχωρίζει με τους 22 τρούλους και τη ρώσικη αρχιτεκτονική της.

αγια-πετρούπολη-άξιοθέατα-3-kizhi

Kizhi

Το Χάλκινο Άγαλμα του Καβαλάρη

Το λεγόμενο Χάλκινο Άγαλμα του Καβαλάρη είναι ένα μέρος του ρωσικού πολιτισμού και ένα σύμβολο της Αγίας Πετρούπολης. Αυτό το άγαλμα που έγινε διάσημο από τον Αλέξανδρο Πούσκιν, αντιπροσωπεύει την επίδραση του Μεγάλου Πέτρου στη ρωσική ιδέα του μεγαλείου. Το αξιοθέατο αυτό τοποθετείται πάνω στη “Thunder Stone”, η οποία σύρθηκε από μακριά και διαμορφώθηκε το σχήμα της κατάλληλα έτσι ώστε να αποτελέσει τη βάση αυτού του μνημείου.

Η Εκκλησία του Σωτήρα

Είτε σας αρέσει είτε όχι, το συγκεκριμένο αξιοθέατο είναι από τα σημαντικότερα που θα βρείτε στην Αγία Πετρούπολη. Το εξωτερικό της μπορεί να ικανοποιήσει την επιθυμία σας για λάμψη, αλλά και το εσωτερικό της εκκλησίας θα σας εντυπωσιάσει εξίσου. Το εσωτερικό της εκκλησίας καλύπτεται από ψηφιδωτά που μιμούνται πίνακες διάσημων Ρώσων καλλιτεχνών. Ενώ το παράβολο συμμετοχής μπορεί να σας φανεί αρκετά υψηλό (πάνω από 6 ευρώ), θα είστε ευτυχείς ότι πήρατε το χρόνο να επισκεφτείτε ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα της Αγίας Πετρούπολης.

αγια-πετρούπολη-άξιοθέατα-4-εκκλησία-σωτήρα

Εκκλησία Σωτήρα

Τα Κοιμητήρια του Λαζάρου και Tikhvin

Σε αυτά τα κοιμητήρια βρίσκονται θαμμένοι μερικοί από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες, συνθέτες και συγγραφείς της Ρωσίας. Τα μνημεία είναι όμορφα και μερικές φορές περίεργα, επομένως δεν πρέπει να ξεχάσετε να φέρετε τη φωτογραφική μηχανή σας.

Τα αξιοθέατα στην Αγία Πετρούπολη αποζημιώνουν ακόμη και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Εμείς σας ευχόμαστε καλό σας ταξίδι!

Επιθυμειτε να λαμβανετε νεα για τους πιο μαγευτικους προορισμους σε Ελλαδα και εξωτερικο;

Εγγραφειτε στο newsletter μας!