Κωνσταντινούπολη: Αξιοθέατα στην ιστορική πόλη του Βοσπόρου

Η εκπληκτική πόλη της Κωνσταντινούπολης στην Τουρκία έχει πλούσια ιστορία, με αρχιτεκτονική και πολιτιστική πολυμορφία καθώς ήταν κομμάτι της Ελληνικής, Ρωμαϊκής, Βυζαντινής και Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Είναι πραγματικά μια παγκόσμια πόλη στην οποία κατοικούν πάνω από 12,5 εκατομμύρια άνθρωποι και έχει γίνει μια παγκόσμια πρωτεύουσα ανεκτίμητης σημασίας μεταξύ της Ευρώπης, της Ασίας και της Εγγύς Ανατολής.

Αν και η πόλη μπορεί να αναμετρηθεί με την Ρώμη, την Αθήνα και άλλες ωραίες πρωτεύουσες του κόσμου, η αλήθεια είναι ότι η Κωνσταντινούπολη είναι μοναδική. Με άλλα λόγια, δεν θα βρείτε άλλη πόλη σαν και αυτή. Η Κωνσταντινούπολη είναι η πρώην πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής, Βυζαντινής, Λατινικής και Οθωμανικής αυτοκρατορίας και ήταν και η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2010. Αυτή η Πόλη Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σύμφωνα με την UNESCO, έχει μια σειρά από αξιοθέατα για να δείτε, τα σημαντικότερα από τα οποία σας παρουσιάζουμε παρακάτω.Αγία Σοφία

Η Αγία Σοφία είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα στο κόσμο και δεν γίνεται να βρεθείτε στην Κωνσταντινούπολη και να μην την επισκεφτείτε. Αντιπροσωπεύει την απόλυτη κορυφή της βυζαντινής αρχιτεκτονικής με τον μοναδικό τους σχεδιασμό και αποτελεί αξιοθέατο ορόσημο για την πόλη. Χτίστηκε το 537 και ήταν ο μεγαλύτερος καθεδρικός ναός στο κόσμο για πάνω από μια χιλιετία. Σήμερα, ο μοναδικός ναός μεγαλύτερος από την Αγία Σοφία είναι αυτός στη πόλη της Σεβίλλης.

κωνσταντινούπολη-αξιοθέατα-1-αγία-σοφία

Αγία Σοφία

Dolmabahce Palace

Από την ευρωπαϊκή μεριά του Βόσπορου θα βρείτε ένα πολύ σημαντικό μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ειδικότερα κατά την περίοδο 1853-1922. Το μέρος αυτό είναι ένα μείγμα πολλών αρχιτεκτονικών παραδόσεων. Ως αποτέλεσμα, το νεό-κλασικό Dolmabahce Palace είναι ένα κορυφαίο ορόσημο στην Κωνσταντινούπολη.

κωνσταντινούπολη-αξιοθέατα-2-dolmabahce-palace

Dolmabahce Palace

Η Εκκλησία της Χώρας

Η Εκκλησία της Χώρας η οποία βρίσκεται στα παλιά τείχη της πόλης, προσφέρει μια μοναδική γεύση του μεγαλείου των τελευταίων Βυζαντινών χρόνων αλλά είναι λίγο δύσκολο να φθάσετε μέχρι εκεί. Στο εσωτερικό της θα βρείτε τοίχους και ταβάνια στολισμένα με αστραφτερά ψηφιδωτά και τοιχογραφίες που πραγματικά κόβουν την ανάσα.

κωνσταντινούπολη-αξιοθέατα-3-εκκλησία-της-χώρας

Εκκλησία της Χώρας

Ο Βόσπορος

Ο Βόσπορος έχει μια αξιοσημείωτη ιστορία καθώς είναι ο πορθμός που χωρίζει δύο ηπείρους. Το σημείο αυτό αναφέρεται και στην Παλαιά Διαθήκη ως ο σύνδεσμος μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Θάλασσας του Μαρμαρά και συνεπώς του Αιγαίου και της Μεσογείου. Η πλούσια ιστορία και σημασία του συγκεκριμένου μέρους δεν μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν επισκέπτη της Κωνσταντινούπολης. Για να απολαύσετε υπέροχη θέα κάντε κράτηση για να κάνετε μια κρουαζιέρα στο Βόσπορο.

κωνσταντινούπολη-αξιοθέατα-4-βόσπορος

Βόσπορος

Παζάρια

Το Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης και το Παζάρι των Μπαχαρικών σας ταξιδεύουν πίσω σε μια άλλη εποχή περισσότερο από μισή χιλιετία πριν. Αυτά τα δύο μεγαλύτερα εμπορικά συγκροτήματα στο κόσμο προσελκύουν κάθε μέρα πάνω από 500.000 επισκέπτες.

κωνσταντινούπολη-αξιοθέατα-5-παζάρι

Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης

Βασιλική Κινστέρνα

Κάτω από τους δρόμους της παλιάς Κωνσταντινούπολη βρίσκονται χιλιάδες αρχαία δοχεία τα οποία κατασκευάστηκαν για να συλλέγουν και να αποθηκεύουν το νερό της βροχής. Οι δεξαμενές της πόλης, εκτός από τη λειτουργική τους σημασία, αποτελούν και αριστουργήματα σχεδιασμού. Η μεγαλύτερη και πιο εντυπωσιακή από όλες είναι η Βυζαντινή Βασιλική Κινστέρνα η οποία κατασκευάστηκε τον 6ο αιώνα.

κωνσταντινούπολη-αξιοθέατα-6-βασιλική-κινστέρνα

Βασιλική Κινστέρνα

Rustem Pasha Mosque

Το οθωμανικό Τζαμί Rustem Pasha βρίσκεται στην Eminonu, τη παλιά οχυρωμένη πόλη της Κωνσταντινούπολης. Η περιοχή αυτή είναι το σπίτι για μερικά από τα καλύτερα και πιο ανεξίτηλα αξιοθέατα της πόλης. Η φήμη του Rustem Pasha Mosque προέρχεται από ένα περίπλοκο δίκτυο από πανέμορφα και γεωμετρικά σχεδιασμένα μωσϊκά.

κωνσταντινούπολη-αξιοθέατα-7-rustem-pasha

Rustem Pasha

Συγκρότημα Αρχαιολογικών Μουσείων

Με πάνω από ένα εκατομμύριο αντικείμενα το αρχαιολογικό συγκρότημα μουσείων της Κωνσταντινούπολης είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Το συγκρότημα χωρίζεται σε τρία τμήματα: το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο της Αρχαίας Ανατολής και το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης.

κωνσταντινούπολη-αξιοθέατα-8-αρχαιολογικό-μουσείο

Αρχαιολογικό Μουσείο

Ο Πύργος του Γαλατά

Μπορείτε να απολαύσετε μια πανοραμική θέα προς όλη την πόλη, από το μπαλκόνι στο επάνω μέρος του Πύργο του Γαλατά στην περιοχή Beyoglu η οποία είναι το μοντέρνο τμήμα της παλιάς Κωνσταντινούπολης που στις προ-Ρεπουμπλικανικές ημέρες, κατοικούσαν οι ξένοι της πόλης. Ο πύργος χτίστηκε το 1348 και αποτελούσε κάποτε μέρος μιας μικρής πόλης που άνηκε στους Γενουάτες και εκτεινόταν μέχρι και το Βόσπορο.

κωνσταντινούπολη-αξιοθέατα-9-πύργος-του-γαλατά

Πύργος του Γαλατά

Το Τζαμί του Σουλεϊμάν

Δεν θα βρείτε πιο εντυπωσιακά τζαμιά από αυτά που υπάρχουν στην Κωνσταντινούπολη. Το Τζαμί του Σουλεϊμάν το οποίο είναι του 16ου αιώνα είναι πραγματικά μια οπτασία με μια μεγάλη σειρά από εξωτερικές και εσωτερικές λεπτομέρειες τις οποίες μπορείτε να θαυμάζετε επί ώρες.

κωνσταντινούπολη-αξιοθέατα-10-τζαμί-σουλεϊμάν

Τζαμί του Σουλεϊμάν

Το Τζαμί του Sultan Ahmed (Μπλε Τζαμί)

Το Εθνικό Τζαμί της Τουρκίας χτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα και μαζί με την Αγία Σοφία αποτελούν τα πιο επιβλητικά αξιοθέατα στον κόσμο. Το τζαμί αυτό είναι ένα συνδυασμός Βυζαντινού και Ισλαμικού σχεδιασμού και η όψη του είναι εκπληκτική από την εξωτερική και εσωτερική του διακόσμηση μέχρι και την πιο μικρή του λεπτομέρεια.

κωνσταντινούπολη-αξιοθέατα-11-μπλε-τζαμί

Μπλε Τζαμί

Η Κωνσταντινούπολη είναι μια πόλη πλούσια σε ιστορία που θα σας καθηλώσει με τα αξιοθέατά της. Καλό σας ταξίδι!

Επιθυμειτε να λαμβανετε νεα για τους πιο μαγευτικους προορισμους σε Ελλαδα και εξωτερικο;

Εγγραφειτε στο newsletter μας!