Κωνσταντινούπολη: Φαγητό στην Πόλη

Η Κωνσταντινούπολη είναι ένας υπέροχος προορισμός για τους λάτρεις του φαγητού. Διαθέτει μια υπέροχη γαστρική κληρονομιά η οποία διαμορφώθηκε από ποικίλες επιρροές που προήλθαν τόσο από την οθωμανική κουλτούρα όσο και από άλλους διάφορους πολιτισμούς.

Επίσης, αυτή η μεγαλύτερη μητρόπολη της Τουρκίας οφείλει την πλούσια κουζίνα της, τόσο στην εύφορη ενδοχώρα της Ανατολίας όσο και στη θέση της κοντά στο Αιγαίο και στη Μαύρη Θάλασσα.

Παρόλο που υπάρχουν πάρα πολλά πιάτα τα οποία αξίζει να δοκιμάσετε, θα αναφερθούμε μόνο στα πιο διάσημα τα οποία πραγματικά δεν πρέπει να χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε.



Simit

Αν και μπορεί να φαίνεται αρκετά απλό, το simit είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά στη Κωνσταντινούπολη. Είναι ψωμί σε σχήμα δακτυλίου το οποίο θυμίζει ένα κουλούρι αλλά τόσο το εξωτερικό όσο και το εσωτερικό του περίβλημα είναι πιο τραγανά. Στο εξωτερικό του, είναι σκεπασμένο με φρυγανισμένο σουσάμι. Το simit συνήθως καταναλώνεται στο πρωινό και είναι επίσης ένα από τα πιο αγαπημένα σνακ των Τούρκων, το οποίο συχνά συνοδεύεται από ένα γεμάτο ποτήρι με παραδοσιακό τούρκικο τσάι.

κωνσταντινούπολη-φαγητό-1-σιμιτ

Simit

Hamsi

Το hamsi είναι γαύροι που αλιεύονται κατά μήκος της ακτής της Μαύρης Θάλασσας της χώρας (γνωστό και ως Ευρωπαϊκός γαύρος) και είναι από τα πιο αγαπημένα είδη θαλασσινών που σερβίρονται στη Κωνσταντινούπολη. Κατά τη διάρκεια της ετήσιας εποχή γαύρου, αρχής γενομένης από τα μέσα περίπου του Οκτωβρίου και τρέχει μέχρι και τις αρχές του χειμώνα, αυτά τα ψάρια λαμβάνουν εξέχουσα θέση στα μενού των ψαροταβέρνων της πόλης.

Hunkar Begendi

Συνδυάζοντας το κρέας και το αγαπημένο λαχανικό των Τούρκων, το Hunkar Begendi επινοήθηκε πριν από αιώνες στις Οθωμανικές κουζίνες μέσα στα παλάτια – το όνομα σημαίνει κυριολεκτικά “Άρεσε στην αυτού μεγαλειότης.” Τα κομμάτια από αρνί μαγειρεύονται μέσα σε μια σάλτσα, πλούσια σε ντομάτα και βούτυρο, η οποία σερβίρεται σε μια βάση από πολτοποιημένες μελιτζάνες. Όταν το πιάτο παρασκευάζεται στη τελειότερη μορφή του, κάθε μπουκιά φαίνεται να λιώσει στο στόμα. (Μπορεί επίσης να γίνει με κοτόπουλο αντί για αρνί.)

Tavuk Gogsu

Το όνομα του πιο ασυνήθιστου γλυκού της Τουρκίας το οποίο σημαίνει “στήθος κοτόπουλου,” και δεν αποτελεί κάποιο είδος μεταφοράς. Αυτή η περίφημη πουτίγκα γάλακτος περιέχει ένα πραγματικά ασυνήθιστο (για επιδόρπιο) συστατικό. Βραστό, λεπτοαλεσμένο στήθος κοτόπουλου χρησιμοποιείται ως πυκνωτικό μέσο στην πουτίγκα, η οποία δεν έχει καμία ευδιάκριτη γεύση του πτηνού που είναι τόσο απαραίτητη για την επίτευξη της σωστής υφής. Αυτό το πιάτο το οποίο έχει πολύ καλύτερη γεύση από ό, τι μπορεί να ακούγεται – σερβίρεται σκέτο ή με κανέλα στην κορυφή.

Iskender kebab

Δεν είναι μια ειδικότητα της Κωνσταντινούπολης, εφευρέθηκε στην Προύσα, και το οικογενειακό εστιατόριο όπου το σέρβιρε πρώτο έχε πάρει το εμπορικό σήμα και το όνομά του. Αλλά ακόμη και αν αυτό δεν είναι ένα «πραγματικό» Iskender κεμπάπ, είναι νόστιμο γεύμα που πρέπει να δοκιμάσετε. Το Döner κεμπάπ το οποίο φτιάχνετε με κρέας κομμένο από τη σούβλα σερβίρεται μέσα σε ψωμί το οποίο καλύπτεται με βούτυρο πριν ψηθεί. Επίσης περιέχει και σάλτσα ντομάτας και μπορείτε να ζητήσετε και γιαούρτι σαν γαρνιτούρα.

κωνσταντινούπολη-φαγητό-3-iskender-kebab

Iskender Kebab

Lahmacun

Το lahmacun είναι μια λεπτή κρούστα η οποία συνοδεύεται με κιμά, πιπεριές, βότανα και μερικές φορές με χυμό λεμόνι. Σε ένα παραδοσιακό φούρνο, μαγειρεύονται σε λιγότερο από ένα λεπτό, δίνοντας στην κρούστα μια τραγανή υφή. Έχουν πολύ καλύτερη γεύση όταν τρώγονται καυτά.

Pide

Φανταστείτε ουσιαστικά μια ζύμη πίτσας, αλλά οι μισό διπλωμένα στην κορυφή- διαμορφώνοντας μια πίτα σε σχήμα βάρκας που είναι περίπου όπως ένα καλτσόνε – γεμάτο με τυριά, ή φοβερό τούρκικα κρέατα όπως αυτό το λουκάνικο sucuk, με ή χωρίς ένα αυγό στην κορυφή. Η τελική πινελιά είναι μια στρώση βούτυρο. Είναι πραγματικό καταπληκτικό το τι μπορεί να κάνει λίγο βούτυρο.

κωνσταντινούπολη-φαγητό-4-pide

Pide

Tantuni

Το tantuni είναι μια από τις καλύτερες δημιουργίες, με βάση το κρέας και το ψωμί, που θα συναντήσει ποτέ. Προέρχεται από την νότια Τουρκία και τελευταία έχει αρχίσει να γίνεται διάσημο και στην Κωνσταντινούπολη. Το βόειο κρέας είναι λεπτό, ψιλοκομμένο και στη συνέχεια μαγειρεύεται με λάδι πάνω σε τηγάνι. Ένα λεπτό, ελαστικό κομμάτι λάβας χρησιμοποιείται ​​στην κορυφή και στη συνέχεια τρίβεται γύρω από την επιφάνεια μαγειρέματος για να απολαύσετε το εξαίσιο αποτέλεσμα. Ψιλοκομμένες ντομάτες και μαϊντανό τοποθετούνται στην κορυφή και στη συνέχεια όλα τυλίγονται σε πλαστικό – γιατί αυτό το πιάτο είναι απίστευτα ζουμερό.

Menemen

Είναι η τουρκική έκδοση της ομελέτας: ντομάτες, κρεμμύδια και πιπεριές μαγειρεύονται μαζί με φρέσκα αυγά. Το συγκεκριμένο πιάτο είναι ιδιαίτερα νόστιμο με το sucuk λουκάνικο ή με τον αποξηραμένο παστουρμά του βοείου κρέατος.

κωνσταντινούπολη-φαγητό-5-menemen

Menemen

Kaymak

Ένα κρεμώδες Kaymak θα γίνει ο καλύτερος γαλακτοκομικός σας φίλος. Το γάλα είναι αργά βρασμένο, η κρέμα ξαφρίζεται, και, στη συνέχεια, διατηρείται με απλή ψύξη – είναι πλούσιο, όπως κάθε πηχτή κρέμα και περιέχει μαλακό τυρί. (Το Αγελαδινό γάλα χρησιμοποιείται συχνά, αλλά η πραγματικά καλή ουσία προέρχεται από το γάλα του βουβαλιού). Σερβίρεται με μέλι ή μαρμελάδα και μέσα σε ψωμί, είναι το καλύτερο πρωινό μπορεί να φανταστεί κανείς.

Το φαγητό στην Κωνσταντινούπολη είναι μια μοναδική εμπειρία από μόνο του. Καλή σας όρεξη!

Επιθυμειτε να λαμβανετε νεα για τους πιο μαγευτικους προορισμους σε Ελλαδα και εξωτερικο;

Εγγραφειτε στο newsletter μας!