Ταξίδι στην Αγία Πετρούπολη, μια μαγευτική πόλη της Ρωσίας

H Αγία Πετρούπολη είναι ένας προορισμός παγκόσμιας κλάσης και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας με πληθυσμό πάνω από 5 εκατομμύρια. Βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Βαλτικής Θάλασσας και του ποταμού Νέβα.

Είναι, χωρίς υπερβολή, ένα από τα ομορφότερα μέρη πάνω στη γη, και σχεδόν κάθε κτίριο στο μεγάλο ιστορικό κέντρο της πόλης προκαλεί τον θαυμασμό των επισκεπτών – πράγματι, είναι ένα μέρος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Όπως καταλαβαίνετε, σε μια τέτοια πόλη, η λίστα με τα αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφτείτε είναι αρκετά μεγάλη. Στα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης περιλαμβάνεται το Μουσείο Ερμιτάζ, το οποίο στεγάζεται στο Χειμερινό Παλάτι της δυναστείας των Ρομανόφ. Εκεί θα βρείτε μια από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες συλλογές έργων τέχνης και μνημείων στον κόσμο καθώς και ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια της πόλης.

Τον Απρίλιο και τον Μάιο θα βρείτε υψηλότερες θερμοκρασίες, αλλά το χιόνι δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο, ακόμα και τότε. Η λάσπη που προκύπτει από το λιώσιμο των πάγων είναι ένα συχνό φαινόμενο το οποίο πιθανότατα θα σας κουράσει γρήγορα. Την συγκεκριμένη χρονική περίοδο θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για τα καιρικά φαινόμενα που μπορεί να συναντήσετε.Ο Ιούνιος αποτελεί την αιχμή της τουριστικής περιόδου κατά τη διάρκεια των διάσημων White Nights ( περίπου, 11 Ιουνίου μέχρι 2 Ιουλίου). Εκείνη την περίοδο, ο ήλιος δύει μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα και όλοι δρόμοι παραμένουν γεμάτοι κόσμο σχεδόν ολόκληρη τη μέρα. Κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, που συμπίπτει με τις White Nights, υπάρχουν πολλές εκδηλώσεις, συναυλίες και φεστιβάλ στη πόλη και είναι πολύ δύσκολο να κάνετε κάποια κράτηση. Σας προτείνουμε να κάνετε κράτηση από νωρίς.

Η περίοδος, από Ιούλιο μέχρι και αρχές Σεπτεμβρίου, είναι η πιο θερμή παρά τα υψηλά επίπεδα υγρασίας. Μπορεί να ξεκινήσει να βρέχει, ανά πάσα ώρα και στιγμή, και γι’ αυτό θα ήταν καλή ιδέα να έχετε συνέχεια μαζί σας κάποια ομπρέλα. Η τελευταία Κυριακή του Ιουλίου είναι η ημέρα του Ναυτικού. Σύγχρονα, ναυτικά πλοία του στόλου της Βαλτικής επισκέπτονται το λιμάνι της Νέβα και είναι ανοιχτά για τους επισκέπτες.

Η περίοδος, από τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι και τον Οκτώβριο, είναι μια υπέροχη στιγμή στην πόλη. Η υγρασία και η θερμοκρασία πέφτουν σε μέτρια επίπεδα παρά την ύπαρξη ισχυρών ανέμων. Οι περισσότεροι τουρίστες έχουν φύγει από την πόλη, η οποία συνεχίζει να κατακλύζεται από ισχυρές βροχές.

Αν και η θερμοκρασία στην πόλη πέφτει αρκετά το χειμώνα, υπάρχουν μερικά πλεονεκτήματα για να την επισκεφτείτε γύρω στον Νοέμβριο – Μάρτιο. Το κύριο πλεονέκτημα είναι ότι δεν υπάρχουν καθόλου τουρίστες, ούτε καν εγχώριοι και ότι δεν θα βρείτε μεγάλες ουρές κατά την επίσκεψή σας στα διάφορα αξιοθέατα της πόλης.

Το Μουσείο Ερμιτάζ στο Χειμερινό Παλάτι είναι το κύριο αξιοθέατο της Αγίας Πετρούπολης. Είναι ένα τεράστιο παλάτι – μουσείο, στο οποίο θα βρείτε μια απίστευτη συλλογή από πάνω από 3.000.000 έργα. Το Ερμιτάζ είναι πραγματικά ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, με ένα επιβλητικό σκηνικό, στο οποίο εμφανίζονται ανεκτίμητα έργα των Ρέμπραντ, Leonardo, Michelangelo, Rubens και άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών.

αγια-πετρουπολη-ταξιδι-1-χειμερινο-παλατι

Το Χειμερινό Παλάτι

Το ταξίδι σας στην Αγία Πετρούπολη δεν μπορεί να είναι πλήρης εάν δεν διαθέσετε λίγο χρόνο να απολαύσετε όπερα ή κάποια παράσταση μπαλέτου. Το Mariinsky είναι ίσως το πιο γνωστό μέρος, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση το μοναδικό θέατρο στην πόλη. Εισιτήρια πωλούνται σε όλη την πόλη, στα περίπτερα και τα καταστήματα που ονομάζονται Teatralnaya Kassa, τα οποία κοστίζουν συνήθως, περίπου 40 λεπτά του ευρώ. Επίσης, εισιτήρια μπορείτε να βρείτε και στα ταμεία των θεάτρων τα οποία είναι διαθέσιμα στην ίδια τιμή.

Η μουσική σκηνή στην Αγία Πετρούπολη ποικίλει, με πολλές συναυλίες κλασικής, ποπ και τζαζ μουσικής για να επιλέξετε κάθε εβδομάδα. Τα εισιτήρια είναι διαθέσιμα στα Teatralnaya Kassa όπως και τα εισιτήρια για μπαλέτο και όπερα, αν και μερικές φορές χρησιμοποιούνται συγκεκριμένοι διανομείς για συγκεκριμένες συναυλίες. Για τις ποπ και ροκ συναυλίες, εάν δεν αγοράσετε εισιτήρια για την πίστα, θα πρέπει να κάθεστε στις θέσεις σας σαν να βλέπετε μια παράσταση μπαλέτου. Συγκεκριμένα, υπάρχουν σχετικοί υπεύθυνοι οι οποίοι είναι πάντα σε επαγρύπνηση για την διατήρηση του κοινού στα καθίσματα τους. Για τους θεατές με καθίσματα επιτρέπεται μόνο το ευγενικό χειροκρότημα.

αγια-πετρουπολη-ταξιδι-2-θεατρο-Mariinsky

Το θέατρο Mariinsky στα δεξιά και η κατασκευή της νέας πλευράς του στα αριστερά

Η πόλη λειτουργεί ως προορισμός μπύρας για τους κατοίκους της Μόσχας που επισκέπτονται για επαγγελματικούς λόγους ή για διακοπές – εξ ου και στις παμπ συχνά υπάρχει μια πολύ μεγάλη ποικιλία από μπύρες συγκριτικά με μια παμπ στη Μόσχα (για να μην αναφέρουμε άλλες πόλεις της Ρωσίας). Η Αγία Πετρούπολη είναι η η πατρίδα των πιο δημοφιλών μπυρών στη Ρωσία – η Baltica θεωρείται η πρωτεύουσα μπύρα της χώρας, ενώ η Μόσχα θεωρείται η πρωτεύουσα της βότκας. Υπάρχει μια μεγάλη και άριστη επιλογή από κλαμπ που θα ικανοποιήσει όλους τους τουρίστες που επιθυμούν να διασκεδάσουν το βράδυ. Στα κλαμπ μπορείτε να βρείτε διάφορα είδη μουσικής όπως ροκ, ποπ, τζαζ, hip hop / RnB και πολλά άλλα. Στα περισσότερα κλαμπ όμως θα βρείτε σίγουρα την πιο διαδεδομένη μουσική τάση στην Ρωσία, την techno.

Μια περιήγηση με το πλοίο στα κανάλια της πόλης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δείτε την πόλη το καλοκαίρι. Η τυπική περιοδεία είναι μέσω της Moika, έξω στο Νέβα για να δείτε το Φρούριο Πέτρου και Παύλου και το καταδρομικό Aurora και στη συνέχεια μέσω του Fontanka. Τέτοιου είδους τουριστικά ταξίδια ξεκινάνε από διάφορα σημεία κατά μήκος της διαδρομής και όλα γυρνάνε πίσω στην αφετηρία τους. Κάποιες βάρκες μπορεί να έχουν μέρος για να πιείτε καφέ και τουαλέτα αλλά κάποιες άλλες μπορεί και όχι. Οι περιηγήσεις γίνονται στα Ρώσικα και κοστίζουν περίπου 400-600 ρούβλια.

αγια-πετρουπολη-ταξιδι-3-τα-καναλια-της-πολης

Τα κανάλια της πόλης

Η Αγία Πετρούπολη έχει την φήμη ότι είναι μια επικίνδυνη πόλη. Τα πράγματα όμως έχουν ηρεμήσει από τις ημέρες της Άγρια Δύσης (ή Άγριας Ανατολής) αμέσως μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά κάποια κοινή λογική εξακολουθεί να απαιτείται.

Όπως με τις περισσότερες άλλες μεγάλες πόλεις, μην ταξιδεύετε μόνοι σας τη νύχτα, και αποφύγετε τις λογομαχίες με μεθυσμένους. Αν ταξιδεύετε τη νύχτα, συνιστάται να παραμείνετε στα κύρια πεζοδρόμια και να αποφύγετε τυχόν σκοτεινά σοκάκια. Το κεντρικό και δυτικό τμήμα της πόλης είναι τα ασφαλέστερα. Προάστια, όπως Kupchino, Veteranov Ligovo και Sennaya θα πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κατά γενικό κανόνα, όσο πιο μακριά είστε από το κέντρο της πόλης, τόσο πιο επικίνδυνο είναι για εσάς.

Οι πρώτες 24 ώρες στην Αγία Πετρούπολη μπορεί να σας προκαλέσουν ένα μικρό σοκ. Η υποδοχή από τους αξιωματούχους της μετανάστευσης φαίνεται σαν ένα κατάλοιπο από την κομμουνιστική εποχή – μην περιμένετε να σας μιλήσουν ή να σας κοιτάξουν. Τα προάστια της πόλης ίσως να προκαλέσουν κάποια αντίθεση σε σχέση με αυτά που έχετε συνηθίσει μέχρι τώρα. Ο Nevsky Prospekt είναι ο πιο ‘δυτικός’ δρόμος της πόλης και θα είναι πιο οικείο θέαμα για τους Δυτικούς που ταξιδεύουν στην Αγία Πετρούπολη. Εάν είστε από μια χώρα της Δύσης, θα αποκτήσετε μια είτε συγκλονιστική, είτε διασκεδαστική άποψη για την πόλη.

Μία από τις πιο όμορφες πόλεις του κόσμου, η Αγία Πετρούπολη έχει όλα τα συστατικά για μια αξέχαστη ταξιδιωτική εμπειρία: υψηλή τέχνη, πολυτελή αρχιτεκτονική, την άγρια ​​νυχτερινή ζωή, μια εξαιρετική ιστορία και την πλούσια πολιτιστική παράδοση που έχει εμπνεύσει και προωθήσει ορισμένα από τα μεγαλύτερα λογοτεχνικά έργα του σύγχρονου κόσμου. Από τις μαγευτικές White Nights, στις παγκοσμίου φήμης παραστάσεις όπερας και μπαλέτου και στις μαγευτικές βραδιές του χειμώνα. Η Αγία Πετρούπολη γοητεύει και προσελκύει σε κάθε εποχή.

αγια-πετρουπολη-ταξιδι-4-πανοραμα

Επιθυμειτε να λαμβανετε νεα για τους πιο μαγευτικους προορισμους σε Ελλαδα και εξωτερικο;

Εγγραφειτε στο newsletter μας!