Βαρκελώνη: Φαγητό και ποτό στην πρωτεύουσα της Καταλονίας

Η Βαρκελώνη διαθέτει μια μεγάλη καινοτομική, γαστρονομική κουλτούρα και λόγω της γεωγραφικής της θέσης κοντά στη Μεσόγειο περιλαμβάνει πιάτα τα οποία παρασκευάζονται με εκλεκτά θαλασσινά. Επίσης, η χρήση των δημητριακών, λαχανικών και φρούτων, κάνει την κουζίνα της μία από τις μεγαλύτερες καταλανικές κληρονομιές και παραδόσεις.

Η θέση της στην ακτή της Μεσογείου προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία συστατικών, επιτρέποντας τη δημουργία φανταστικών αποτελεσμάτων. Λόγω της θέσης της Καταλονίας κοντά σε ακτή, τα πιάτα θαλασσινών είναι εντυπωσιακά και τα λαχανικά όπως ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, μανιτάρια και αγκινάρες βρίσκονται σε αφθονία. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος της Καταλονίας αποτελείται από βουνά και χωράφια, όπου υπάρχουν πολλοί χοίροι και πολλά πρόβατα. Έτσι λοιπόν, η Καταλονία συνδυάζει γεωγραφικά θάλασσα με βουνά (“May Y Mantagna”) και γαστρονομικά, ψάρια με κρέατα.


Η Βαρκελώνη που είναι ευρέως γνωστή ως η “Πρωτεύουσα της Μεσογειακής δίαιτας”, γιατί συνδυάζει τέσσερα στοιχεία που κάνουν την καταλανική κουζίνα μία από τις πιο υγιεινές. Ανάμεσα στα πιο παραδοσιακά πιάτα της πανέμορφης αυτής πόλης, θα βρείτε το “Escudella i carn d’olla”, που αποτελείται από μια νόστιμη σούπα από χοιρινό, βοδινό, κοτόπουλο με λαχανικά, ρύζι, ζυμαρικά και πατάτες. Επίσης, θα βρείτε το “Cocido de judias blancas” το οποίο είναι ένα είδος φασολιών, το “Butifarra” που είναι ένα παραδοσιακό καταλανικό λουκάνικο, το “La Pilota” που αποτελείται από μια ζύμη από το βόειο κρέας, ψωμί, αυγά και μπαχαρικά και το “Arroz a la Cazuela” που είναι πολύ παρόμοιο με την παέγια.

βαρκελώνη-φαγητό-1-Escudella

Escudella i carn d’olla

Στη σπεσιαλιτέ θαλασσινών περιλαμβάνεται και το “La Zarzuela”, που αποτελείται από ιππόγλωσσα, πεσκανδρίτσα, γαρίδα, καλαμάρια και μύδια. Υπάρχει μια έκδοση αυτού του νόστιμου πιάτου που ονομάζεται “La opera” η οποία περιέχει αστακό αντί για γαρίδες. Ένα άλλο νόστιμο πιάτο είναι το”Suquet de Peix”, μια σούπα που παρασκευάζεται με μπακαλιάρο και μερικές φορές σε συνδυασμό με πεσκανδρίτσα και κυδώνια. Ένα από τα πιο νόστιμα και δημοφιλή πιάτα της περιοχής είναι το “Escalivada”, το οποίο περιέχει νόστιμη ψητή μελιτζάνα και κόκκινη πιπεριά λουσμένη σε μια σάλτσα με ελαιόλαδο και σκόρδο. Τέλος, το “Esqueixada de bacalao” είναι μια κρύα σαλάτα με μπακαλιάρο κομμένο σε λωρίδες με πιπέρι και ελιές, ιδανικό για την καλοκαιρινή περίοδο.

βαρκελώνη-φαγητό-2-esqueixada

Esqueixada de bacalao

Αφού δοκιμάσετε κάποιο από αυτά τα νόστιμα πιάτα, θα πρέπει να δοκιμάσετε και το δημοφιλές “Crema Catalana”, ένα είδος κρόκου αυγού με κρέμα, το “Mel i Mato” το οποίο είναι τυρί cottage με μέλι και το “Postre de musico” το οποίο γίνεται με κουκουνάρι και σταφίδες. Επίσης, θα πρέπει να δοκιιμάσετε τα νόστιμα “Panellets” που είναι μικρά γλυκά φτιαγμένα με πάστα σοκολάτας αμυγδάλου με γεύση καφέ μαντολάτο. Τα “Pets de monja”, γνωστά και με το όνομα”Paciencias de San Blas”, είναι παραδοσιακά μπισκότα και το”Xuixo” είναι ελαφρά τηγανισμένα φρούτα σε λάδι με γέμιση κρέμας.

Στη Βαρκελώνη, μπορείτε να απολαύσετε μια ωραία επιλογή από κόκκινα κρασιά όπως τα Peralada, Alella, Tarragona, και Priorat. Επίσης, θα βρείτε πολύ καλές επιλογές και από λευκά κρασιά όπως το Penedes και τέλος τους αφρώδεις οίνους, Penedes και Peralada.

Εάν επισκέπτεστε την Βαρκελώνη, τα εστιατόρια Els Pescadors θα σας ευχαριστήσουν τον ουρανίσκο με εκλεκτά παραδοσιακά πιάτα με βάση το ψάρι, τα θαλασσινά, και τα τοπικά και εποχικά προϊόντα.

Πιάτα Λαχανικών

Pa Amb Tomaquet: Φρέσκια ντομάτα τριμμένη σε ψωμί με λάδι και αλάτι. Μια αληθινή δημιουργία της Καταλονίας.

Calcots: Αυτές οι μικρές νοστιμιές σερβίρονται σε παραδοσιακά party, γνωστά ως “Calcotadas” τα οποία γίνονται κατά τη διάρκεια της άνοιξης. Είναι μικρά λαχανικά στα κάρβουνα τα οποία σερβίρονται μαζί με σάλτσα Romesco.

Escalivada: Ένα ζεστό πιάτο με ψητά λαχανικά (συνήθως μελιτζάνες, πιπεριές, κρεμμύδια και ντομάτες) τα οποία σερβίρονται με λάδι.

Πιάτα κρεατικών

Butifarra: Είναι καρυκευμένο λουκάνικο το οποίο έχει αρκετές ομοιότητες με το λουκάνικο Cumberland. Σερβίρεται και σαν κανονικό πιάτο αλλά και σαν τάπα με “pa amb tomaquet”.

Escudellla: Είναι το καταλανικό στιφάδο και περιέχει ένα κομμάτι κρέας φασόλια,, πατάτες, λάχανο και μερικές φορές και ζυμαρικά. Είναι μαγειρευμένο σε τρία στάδια. Πρώτα φτιάχνετε τον ζωμό στην συνέχεια ρίχνεται και το κρέας και στο τέλος τα λαχανικά.

Xai Rostit Amb 12 Cabeces d’All: Κυριολεκτικά αυτό σημαίνει “Αρνί ψητό με 12 κεφάλια του σκόρδου” – είναι ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος του.

Embutidos: Είναι μια πιατέλα αλλαντικών στην οποία συμπεριλαμβάνονται χοιρινό και ζαμπόν από την περιοχή Vic.

Πιάτα θαλασσινών

Esqueixada: Μια σαλάτα με πιπεριές, ντομάτα, κρεμμύδι, κόκκινο κρασί και τεμαχισμένα “bacalao”. Το bacalao είναι μπακαλιάρος ο οποίος είναι χαρακτηριστικός στη συγκεκριμένη περιοχή. Διατηρείται σε νερό με αλάτι πριν σερβιριστεί.

Fideuas: Όπως η paella θαλασσινών, αλλά σερβίρεται με noodles και όχι με ρύζι.

Suquet de Peix: Ένα στιφάδο θαλασσινών με πατάτες, σκόρδο και ντομάτα. Μια ευρεία ποικιλία των ψαριών μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο στιφάδο, ανάλογα με το τι έχουν ψαρέψει εκείνη την ημέρα.

βαρκελώνη-φαγητό-3-suquet

Suquet de Peix

Σάλτσες

Romesco: Μια σάλτσα από αμύγδαλα, ψητό σκόρδο,ελαιόλαδο και αποξηραμένες κόκκινες πιπεριές.

Alioli: Μια σάλτσα από σκόρδο και ελαιόλαδο. Τα συστατικά ανακατεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα για να γίνει ι μια λευκή ζύμη.

Επιδόρπια

Crema Catalana: Παρόμοια με τη γαλλική Creme Brulee. Είναι κατασκευασμένη με ζάχαρη, κρόκους αυγών και κανέλα στην κορυφή.

βαρκελώνη-φαγητό-4-crema-catalana

Crema Catalana

Mel I Mato: Ένα μαλακό, ανάλατο κατσικίσιο τυρί το οποίο σερβίρεται με μέλι και μερικές φορές με καρύδια.

Panellets: Μικρά στρογγυλά γλυκά φτιαγμένα με αμύγδαλα, ζάχαρη, αυγά και καρύδι. Μπορούν να τυλίγονται σε μεγάλη ποικιλία επιχρισμάτων αλλά τα παραδοσιακά είναι με καρύδι.

Το φαγητό στη Βαρκελώνη είναι πραγματική απόλαυση. Καλή σας όρεξη!

Επιθυμειτε να λαμβανετε νεα για τους πιο μαγευτικους προορισμους σε Ελλαδα και εξωτερικο;

Εγγραφειτε στο newsletter μας!