Λίμνη Πλαστήρα: Αξιοθέατα και Προορισμοί

Αναμφίβολα, ένας από τους πιο δημοφιλής προορισμούς για διακοπές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, είναι η λίμνη Πλαστήρα. Η λίμνη αυτή βρίσκεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την πόλη της Καρδίτσας, σε υψόμετρο 800 μέτρων. Το τοπίο της είναι μοναδικό, καθώς η φύση “παντρεύει” την ομορφιά της λίμνης με τα καταπράσινα τριγύρω βουνά. Η περιοχή αυτή είναι αγαπητός προορισμός διακοπών για πολλούς ανθρώπους, γιατί καταφέρνει να συνδυάσει πληθώρα δραστηριοτήτων με ένα παραδεισένιο τοπίο, καθιστώντας το ιδανικό μέρος για να ξεφύγει κάποιος από το καθημερινό άγχος, έστω και για λίγες μέρες.

Η λίμνη Πλαστήρα δημιουργήθηκε στην περιοχή όπου παλαιότερα βρισκόταν ο ποταμός Ταυρωπός. Γύρω στο 1928, ο Στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας οραματίστηκε την κατασκευή ενός φράγματος, το οποίο θα έδινε λύση στο πρόβλημα άρδευσης που είχε η Καρδίτσα, ο Θεσσαλικός κάμπος και οι γύρω περιοχές, αλλά παράλληλα θα έλυνε και το πρόβλημα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η υλοποίηση του φράγματος ξεκίνησε το 1950 και ολοκληρώθηκε το 1960. Τα χρήματα για την υλοποίηση του έργου ήταν χρήματα που χρωστούσε η Ιταλία στην Ελλάδα ως πολεμική αποζημίωση. Οι διαστάσεις της λίμνης είναι επιβλητικές: καταλαμβάνει μια έκταση 25000 στρεμμάτων, έχει μήκος 12 χλμ, πλάτος 4 χλμ και βάθος περίπου 60 μέτρα. Το μήκος του φράγματος της λίμνης είναι 220 και το ύψος του 83 μέτρα.Χωριά

Τριγύρω από τη λίμνη υπάρχουν δεκάδες παραδοσιακά και φιλόξενα χωριά, τα οποία αξίζει να επισκεφτείτε για να δείτε πώς εναρμονίζονται με το φυσικό περιβάλλον. Υπάρχουν τα πολύ τουριστικά χωριά, αλλά και τα πιο ρομαντικά και ήσυχα χωριά, ανάλογα τα γούστα του κάθε επισκέπτη. Από τα πλέον τουριστικά χωριά ξεχωρίζουν τα χωριά Νεοχώρι και Καλύβια Πεζούλας όπου μπορείτε να διασκεδάσετε άπλετα. Αν θέλετε να ζήσετε μια πιο ρομαντική εμπειρία, τα χωριά Καστανιά και Πεζούλα είναι ιδανικά για εσάς. Άλλα χωριά που ξεχωρίζουν είναι τα χωριά Ελληνόπυργος, όπου μπορείτε να κάνετε αεραθλήματα, ο Μπελοκομίτης, όπου μπορείτε να απολαύσετε πεντανόστιμες πέστροφες, η Νεράιδα, με εκπληκτική θέα στην Ανατολή και το Μοσχάτο, με την εκπληκτική του θεά προς τον Θεσσαλικό κάμπο.

λίμνη-πλαστήρα-1

Αξιοθέατα

Τα αξιοθέατα στην λίμνη Πλαστήρα είναι επίσης άφθονα. Αρχικά, ο επισκέπτης μπορεί να δει τον βοτανικό κήπο. Ο βοτανικός κήπος έχει έκταση δέκα στρεμμάτων και δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες του να δουν μέρος της χλωρίδας που βρίσκεται στην περιοχή της λίμνης. Είναι ανοικτός όλο τον χρόνο, γι αυτό και δέχεται πολλούς επισκέπτες ετησίως. Ένα άλλο αξιοθέατο είναι ο καταρράκτης του Ανθοχωρίου. Ο ποταμός Ανθοχωρίτης διατρέχει το χωριό Ανθοχώρι και προσφέρει μοναδικά τοπία στην διαδρομή του, καθώς υπάρχει ειδικά διαμορφωμένο μονοπάτι που μπορείτε να ακολουθήσετε και να δείτε όλα τα υπέροχα σημεία της διαδρομής, όπως πχ τις εννέα βρύσες και τον νερόμυλο. Ακόμα ένα αξιοθέατο στο Ανθοχώρι, είναι η τοξωτή καμάρα του. Το γεφύρι αυτό βρίσκεται περίπου 5.5 χλμ δυτικά της κερασιάς και η πρόσβαση σε αυτό γίνεται μέσω του δρόμου που ξεκινά από το χωριό και βγάζει στο γεφύρι, στο ρέμα της Κορομηλιάς και στον νερόμυλο που αναφέραμε προηγουμένως. Ένα ξεχωριστό αξιοθέατο είναι το δασικό χωριό “Δρυάδες”. Το όνομά του το πήρε από τις νύμφες της αρχαιότητας, οι οποίες διάλεγαν πάντα το πιο ωραίο σημείο ενός δάσους για να στήσουν το χορό τους. Το δασικό χωριό βρίσκεται σε απόσταση 37 χλμ από την Καρδίτσα, σε υψόμετρο 950 μέτρων, ενώ η διαδρομή που οδηγεί στο χωριό αυτό είναι πολύ ωραία. Η κατασκευή του χωριού ολοκληρώθηκε το 2000 και περιλαμβάνει είκοσι σπιτάκια από ξύλο των δύο δωματίων, και έχει εστιατόριο, αίθουσα εκδηλώσεων, αθλητικούς χώρους και τρεις χώρους στάθμευσης.

λίμνη-πλαστήρα-2

Σπήλαια

Κοντά στην λίμνη Πλαστήρα υπάρχουν πολλές σπηλιές που μπορείτε να επισκεφθείτε. Συγκεκριμένα, υπάρχει η σπηλιά του Καϊμακιά, η οποία βρίσκεται στην περιοχή Μέγα Ρέμα. Το σπήλαιο αυτό είναι το μεγαλύτερο σπήλαιο του νομού Καρδίτσας και στο εσωτερικό του υπάρχει υπόγειο ποτάμι, ενώ το συνολικό του μήκος είναι 470 μέτρα. Ένα άλλο σπήλαιο που μπορείτε να δείτε είναι η σπηλιά του Γάκη. Το σπήλαιο αυτό πήρε το όνομά του από τον Θύμιο Γάκη, ο οποίος το χρησιμοποίησε ως κρυψώνα μετά την απαγωγή της αρχόντισσας Βασίλως από το Μέτσοβο. Βρίσκεται στην περιοχή του χωριού Καρίτσα και απαιτείται έμπειρος οδηγός για να το δείτε, καθώς δεν έχει αξιοποιηθεί κατάλληλα. Το μήκος του είναι 190 μέτρα και στο τέρμα του υπάρχει σιφόνι με νερό. Για να πάτε σε αυτό το σπήλαιο πρέπει να περπατήσετε περίπου 4 ώρες, αλλά η διαδρομή δεν είναι πολύ δύσκολη. Στο δρόμο προς το σπήλαιο θα συναντήσετε τον ποταμό Καριτσιώτη και το Φαράγγι του ποταμού Κερεντάν. Μια άλλη σπηλιά που μπορείτε να δείτε είναι η Σπηλιά του Καραϊσκάκη, κοντά στο χωριό Μαυρομάτι. Σύμφωνα με την ιστορία, σε αυτήν την σπηλιά γεννήθηκε το 1782 ο Γ. Καραϊσκάκης, από μια καλόγρια του κοντινού μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου.

λίμνη-πλαστήρα-3

Μοναστήρια

Όποιος ενδιαφέρεται για τον εκκλησιαστικό τουρισμό θα βρει πολλά ενδιαφέροντα μοναστήρια στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα, τα οποία μπορεί να επισκεφτεί. Για παράδειγμα, μπορεί να επισκεφτεί το μοναστήρι της Παναγίας της Πελεκητής, το οποίο είναι κτισμένο σε υψόμετρο 1400 μέτρων και είναι κυριολεκτικά πελεκημένο στο βράχο. Άλλα μοναστήρια που μπορείτε να δείτε είναι η μονή της Πέτρας, ένας εντυπωσιακός πετρόκτιστος ναός που είναι κτισμένος δίπλα σε μια μεγάλη φυσική σπηλιά, η μονή της Κορώνης που είναι κτισμένη στις αρχές του 12ου αιώνα και έχει εντυπωσιακή θέα στο Θεσσαλικό κάμπο, η μονή της Αγίας Τριάδας Οξυάς, η οποία έχει επίσης μοναδική θέα και η μονή της Αγίας Τριάδας Δρακότρυπας, η οποία είναι ένα μοναστήρι Αθωνίτικου τύπου που κτίστηκε το 1743 και αναπαλαιώθηκε πρόσφατα.

Δραστηριότητες

Εκτός από τα πολλά αξιοθέατα μπορείτε να κάνετε και πολλές άλλες δραστηριότητες στη λίμνη Πλαστήρα. Οι δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε είναι μεταξύ άλλων: η πεζοπορία, η ποδηλασία, η σκοποβολή, το κανόε-καγιάκ, το ψάρεμα, το κολύμπι, η αναρρίχηση και η ιππασία. Όπως βλέπετε, η λίμνη Πλαστήρα έχει τόσα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα να δείτε και να κάνετε, που δικαίως έχει καθιερωθεί ως ένας τόπος διακοπών ανεξαρτήτως εποχής και ανεξαρτήτως γούστου.

Πολύ απλά, ακόμα και ο πιο απαιτητικός επισκέπτης είναι σίγουρο ότι θα μείνει ικανοποιημένος από την εμπειρία του στη λίμνη Πλαστήρα!

Επιθυμειτε να λαμβανετε νεα για τους πιο μαγευτικους προορισμους σε Ελλαδα και εξωτερικο;

Εγγραφειτε στο newsletter μας!