Παρίσι: Αξιοθέατα στην πρωτεύουσα της Γαλλίας

Παρόλο που λένε ότι είναι καταπληκτικό την άνοιξη, το Παρίσι είναι πραγματικά μια αιώνια πόλη. Το φθινόπωρο και το χειμώνα, όταν τα πλήθη των τουριστών είναι πιο αραιά, τα καφέ της πόλης συνεχίζουν να είναι γεμάτα από ντόπιους – επίσημα ντυμένους, με τους χαρτοφύλακες στα χέρια τους να επιστρέφουν πίσω στη δουλειά τους ανανεωμένοι από τις καλοκαιρινές τους αποδράσεις.

Αυτό το καθημερινό Παρίσι – που μπορείτε βρείτε στα σοκάκια με τα καφέ ή στα βιβλιοπωλεία κατά μήκος του Σηκουάνα, είναι εξίσου συναρπαστικό με τα μεγάλα και γνωστά μνημεία της πόλης. Ο επιβλητικός Πύργος του Eiffel, το μουσείο του Λούβρου, η Disneyland (Ντισνευλαντ), η Παναγία των Παρισίων – προφανώς και αξίζει να επισκεφτείτε όλα αυτά τα αξιοθέατα αλλά μην ξεχάσετε να περάσετε και μια βόλτα από τα γραφικά σοκάκια της πόλης.


Πύργος του Eiffel

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το Παρίσι σήμερα χωρίς τον Πύργο του Eiffel. Ο Gustave Eiffel κατασκεύασε αυτόν τον πύργο – τον υψηλότερο στο κόσμο (320 μέτρα) μέχρι που επισκιάστηκε από το κτήριο της Chrysler στο Μανχάταν τέσσερις δεκαετίες αργότερα – ως μια προσωρινή παρουσίαση για την Παγκόσμια Έκθεση του 1889. Ευτυχώς, ο Πύργος είχε εξασφαλίσει τον θαυμασμό όλων και πλέον είναι το καθοριστικό στοιχείο στον ορίζοντα της πόλης.

Ανελκυστήρες πηγαίνουν πάνω- κάτω στους βόρειους, δυτικούς και ανατολικούς πυλώνες προς τα τρία επίπεδα του πύργου (57 μέτρα, 115 μέτρα, 276 μέτρα). Θα πρέπει να αλλάξετε ανελκυστήρα στο δεύτερο επίπεδο για να φτάσετε μέχρι την κορυφή απ’ όπου η θέα εκτείνεται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων (Υπάρχει πρόσβαση αναπηρικής πολυθρόνας στο 1ο και το 2ο επίπεδο). Εάν αισθάνεστε ότι είστε σε καλή αθλητική κατάσταση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα 1665 σκαλιά που θα βρείτε στον ανατολικό πυλώνα και να φθάσετε μέχρι το δεύτερο επίπεδο. Είναι καλύτερο για σας να έχετε κάνει από πριν κράτηση για το εισιτήριο σας για να μην χρειαστεί να περιμένετε στην ουρά.

Μπορείτε να επισκεφτείτε τα καφέ του πρώτου (58 Tour Eiffel) ή του δεύτερου (Le Jules Verne) επιπέδου καθώς και το Bar a Champagne που έχει ανοίξει στην κορυφή του πύργου.

παρίσι-αξιοθέατα-4-eiffel-tower

Πύργος του Eiffel

Το Μουσείο του Λούβρου

Η καταπληκτική Palais du Louvre κατασκευάστηκε ως φρούριο από τον Philippe-Auguste στις αρχές του 12ου αιώνα και ξαναχτίστηκε στα μέσα του 16ου αιώνα ως βασιλική κατοικία και το 1973 μετατράπηκε σε εθνικό μουσείο.

Οι πίνακες, τα γλυπτά και τα έργα τέχνης που εκτίθενται στο Μουσείο του Λούβρου έχουν συγκεντρωθεί από μεταγενέστερες κυβερνήσεις της Γαλλίας. Μεταξύ αυτών είναι έργα τέχνης και βιοτεχνίας από όλη την Ευρώπη και συλλογές των Ασσυρίων, Ελληνικών, Κοπτικών και ισλαμικών έργων. Ουσιαστικά παρουσιάζει τη δυτική τέχνη από τον Μεσαίωνα έως το 1848, καθώς και έργα από τους αρχαίους πολιτισμούς που διαμόρφωσαν το σημείο εκκίνησης για τη δυτική τέχνη.

παρίσι-αξιοθέατα-5-louvre

Μουσείο του Λούβρου

Παναγία των Παρισίων

Αυτή είναι η καρδιά του Παρισιού, άλλωστε οι αποστάσεις από το Παρίσι σε κάθε μέρος της μητροπολιτικής Γαλλίας υπολογίζονται από την πλατεία μπροστά από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων. Ένα χάλκινο αστέρι απέναντι από την κύρια είσοδο του καθεδρικού ναού σηματοδοτεί την ακριβή τοποθεσία του σημείου μηδέν των γαλλικών δρομολογίων.

Η Παναγία των Παρισίων, στην οποία δεν χρειάζεται να πληρώσετε εισιτήριο, είναι ένα αξιοθέατο που επισκέπτονται πάνω από 14 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο. Δεν είναι απλώς ένα αριστούργημα γοτθικής αρχιτεκτονικής αλλά έχει και ιστορική σημασία καθώς ήταν το επίκεντρο του καθολικού Παρισιού για επτά αιώνες.

Χτισμένη σε σημείο που παλαιότερα υπήρχαν και άλλες εκκλησίες, η κατασκευή της ξεκίνησε το 1163 με βάση τα σχέδια του επισκόπου Maurice de Sully. Ένα μεγάλο μέρος της ολοκληρώθηκε στις αρχές του 14ου αιώνα. Ο καθεδρικός ναός υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Ο αρχιτέκτονας, Eugene Emmanuel Viollet-le-Duc, διεξήγαγε εκτεταμένες ανακαινίσεις κατά την περίοδο1845-1864. Ο καθεδρικός ναός είναι ένα επιβλητικό κτήριο – το εσωτερικό του μόνο έχει μήκος 130 μέτρα, πλάτος 48 μέτρα, ύψος 35 μέτρα και μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 6000 προσκυνητές.

παρίσι-αξιοθέατα-6-παναγία-παρισιων

Παναγία των Παρισίων

Arc de Triomphe

Η Αψίδα του Θριάμβου βρίσκεται στο κέντρο της Place de l’Etoile, το κομβικό σημείο για τις 12 μεγάλες λεωφόρους- στις οποίες συμπεριλαμβάνεται το ειδυλλιακό πεζοδρομημένο εμπορικό κέντρο και τα Ηλύσια Πεδία, τα οποία ακτινοβολούν για να σχηματίσουν το αστέρι από το οποίο το Place de l’Etoile πήρε το όνομά του. Ανεβείτε στην πανοραμική βεράντα με θέα αφενός στην Αψίδα του Θριάμβου και αφετέρου σε κάθε μεγάλη οδό της πόλης. Είναι το ιδανικό μέρος για να θαυμάσετε την αρμονική γεωμετρία του σχεδίου πόλεως του Παρισιού, που επινοήθηκε από τον Ναπολέοντα ΙΙΙ, ο οποίος ισοπέδωσε μεσαιωνικές φτωχογειτονιές της πόλης με σκοπό την κατασκευή των μεγάλων λεωφόρων. Σειρές από περιποιημένα πλατάνια σχηματίζουν μια γραμμή σε κάθε λεωφόρο και διαμορφώνουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Μπορείτε επίσης να δείτε τον Πύργο του Άιφελ στο σύνολό του από εκεί – καθώς είναι αρκετά κοντά ώστε να μπορείτε να θαυμάσετε την κατασκευή του. Ναι, η κυκλοφορία γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου είναι ένα χάος το οποίο δημιουργείται συνήθως από τουρίστες. Δεν πρέπει να αποθαρρύνεστε όμως καθώς ακόμα και έτσι η Αψίδα του Θριάμβου θα είναι μια μοναδική επίσκεψη.

παρίσι-αξιοθέατα-1-αψίδα-θριάμβου

Arc de Triomphe

Musee de l’Orangerie

Όσο και να την απολαύσεις τη πρώτη φορά, η Orangerie σε προκαλεί να την επισκεφτείς ξανά και ξανά. Αυτή η γοητεία της γκαλερί έγκειται εν μέρει στην ατμόσφαιρα που προσφέρει στους επισκέπτες της- δεν έχει πολύ κόσμο μαζεμένο την ίδια ώρα και έτσι είναι πιο εύκολο να απολαύσει κανείς τα έργα τέχνης. Τα έργα περιλαμβάνουν αριστουργήματα του Κλοντ Μονέ, ο Nympheas (νούφαρα), ζωγραφισμένο στον κήπο του καλλιτέχνη στο Giverny το οποίο δώρισε στο γαλλικό κράτος. Ο Μονέ φρόντισε έτσι ώστε τα μνημειώδη πάνελ να εμφανίζονται ακριβώς όπως είναι και σήμερα, σε δίκλινα δωμάτια οβάλ που περιβάλλουν τους συνεπαρμένους θεατές με το όραμά του. Η γκαλερί περιλαμβάνει ένα ειδικά κατασκευασμένο υπόγειο τμήμα όπου θα βρείτε την υπέροχη συλλογή Walter-Guillaume με μετα-ιμπρεσιονιστικά έργα και άλλα γνωστά έργα τέχνης. Στη συνέχεια, κρατήστε τις καλύτερες εντυπώσεις με μια βόλτα μέσα από τους κήπους Tuileries. Επίσης μπορείτε να ταΐσετε περιστέρια που θα συναντήσετε στο χώρο του περιπάτου.

παρίσι-αξιοθέατα-2-orangerie

Musee de l’Orangerie

Institut du Monde Arabe

Υπολογίζεται ότι 4 με 7 εκατομμύρια Γάλλοι, από τους 62 συνολικά, έχουν ρίζες από την Αραβία (τα στοιχεία είναι ανακριβή, διότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πρόβλημα στην συλλογή τέτοιων δεδομένων σχετικά με το λαό της). Έτσι η Γαλλία μαζί με 22 αραβικά έθνη, θεώρησαν σωστό να ιδρύσουν το Ινστιτούτο Αραβικού Κόσμου. Αυτό που δεν μπορούσε να προβλέψει κανείς όμως ήταν ότι το Ινστιτούτο θα γινόταν μία από τις πιο εντυπωσιακές και σύγχρονες κατασκευές στο Παρίσι. Στην νότια εξωτερική μεριά του, ο αρχιτέκτονας Jean Nouvel σχεδίασε ένα περίπλοκο πλέγμα φώτο-αισθητήρων το οποίο ανοίγει και κλείνει, διαμορφώνοντας το φως που εισέρχεται – μια σύγχρονη εκδοχή της παραδοσιακής μαυριτανικής οθόνης. Στο εσωτερικό του, υπάρχει μια εκπληκτική μόνιμη συλλογή αραβικής τέχνης με πολλές εφευρέσεις και πολλά σχέδια. Οι πρόσφατες προσωρινές εκθέσεις, περιλαμβανομένων και των ερευνών για την σύγχρονη παλαιστινιακή τέχνη, δείχνουν ότι ο προγραμματισμός του Ινστιτούτου μπορεί να αποκτήσει ένα σύγχρονο χαρακτήρα.

Centre Pompidou

Με τρεις δεκαετίες ζωής, είναι σαφές ότι το Κέντρο Πομπιντού έχει επιτύχει το στόχο του, να γίνει τόσο γκαλερί τέχνης όσο και πολιτιστικό κέντρο. Η μοντέρνα και σύγχρονη συλλογή έργων τέχνης του, με πάνω από 50.000 έργα και πολλαπλές προσωρινές εκθέσεις, είναι μία από τις πιο σημαντικές της Ευρώπη ς- πάνω από 6 εκατομμύρια την επισκέπτονται κάθε χρόνο. Το κεντρικό κτήριο, σχεδιασμένο από τους Richard Rogers και Renzo Piano, φοράει σκελετό στο εξωτερικό του, με τους σωλήνες και τις δομές να έχουν χρωματική κωδικοποίηση για να υποδηλώνουν τη λειτουργία τους – μπλε για κλιματισμό, πράσινο για υδραυλικές εγκαταστάσεις, κίτρινο για την ηλεκτρική ενέργεια, το κόκκινο για τους ανελκυστήρες.

παρίσι-αξιοθέατα-3-pompidou

Centre Pompidou

Piscine Josephine Baker

Δελεαστική σαν τον ποταμό Σηκουάνα, είναι σχεδόν κατάλληλη για μια βουτιά – είναι μια καθαρά αισθητική ακτή και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο άνθρωποι του έδωσαν το όνομα, Paris Plage (Παραλία του Παρισιού). Αλλά για εκείνους από εσάς που απαιτείτε μια βουτιά στο κέντρο του Παρισιού, μπορείτε να κολυμπήσετε στις όχθες του ποταμού. Η Piscine Josephine Baker είναι μια πισίνα με γυάλινους τοίχους, χτισμένη σε μια φορτηγίδα που είναι μόνιμα αγκυροβολημένη ακριβώς κάτω από την Βαστίλη. Ο μοναδικός σχεδιασμός της φαίνεται ότι εμπνεύστηκε από τους Jetsons. Η κομψή, αναδιπλούμενη, γυάλινη οροφή ανοίγει στον ουρανό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και παρέχει προστασία από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Τα 25 μέτρα της πισίνας μπορεί να μην είναι για προπόνηση ολυμπιακών αθλητών αλλά παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετές κενές θέσεις γύρω από την πισίνα για να διεκδικήσετε μια θέση στον ήλιο.

Montmartre Walk

Εκ πρώτης όψεως, η γειτονιά Montmartre στο Παρίσι μπορεί να φαίνεται σαν μία θλιβερή ταινία, στολισμένη με φώτα νέον και με μικροπωλητές να πουλάνε σουβενίρ. Αλλά λίγες ώρες μακριά από αυτά τα σοκάκια μπορείτε να βρείτε πιο παραδοσιακά τοπία ακόμα και από αυτά στο κέντρο του Παρισιού. Ακολουθήστε τα μονοπάτια του νεκροταφείου της Montmartre και θα βρείτε τον χώρο όπου είναι θαμμένες σπουδαίες προσωπικότητες όπως αυτές των Edgar Degas, Gustave Moreau και Francis Picabia. Ανεβείτε με το τελεφερίκ μέχρι τον λόφο Basilique du Sacre-Coeur της Montmartre. Χτισμένο για να θεραπεύσει τα πνευματικά δεινά της χώρας και για την αντιμετώπιση της στρατιωτικής ήττας από τη Γερμανία, η basilica εκφράζει μια μοναδική πίστη στη δύναμη της ομορφιάς και αιδιοδοξία για το μέλλον.

Ψωνίζοντας στο Marais

Με ιστορική πορεία μέχρι το 12ο αιώνα, το Marais έχει οδηγήσει πολλές ζωές – παρέλαση από μεγάλες βίλες και Εβραϊκές συνοικίες. Είναι επίσης ένα διάσημο εμπορικό κέντρο με μπουτίκ και εργαστήρια να προμηθεύουν γιεν Παρισιού. Θα βρείτε είδη πρώτης ανάγκης για την γκαρνταρόμπα σας, το γραφείο ή το κελάρι σας. Πλεκτά Ashen σε βαμβακερά χρώματα είναι σε προσφορά στο Loft Design By, μια εταιρεία που ιδρύθηκε στο Παρίσι το 1989 από τον Patrick Freche. Στη συνέχεια, μπορείτε να επισκεφτείτε τα μαγαζιά με χαρτικά που θα συναντήσετε. Επίσης, δοκιμάστε μερικά βιολογικά ελαιόλαδα και καλούδια από το Premiere Pression Provence που άνοιξε πρόσφατα – το κατάστημα διαθέτει δεκάδες έλαια, αλλά εμείς προτείνουμε το βραβευμένο Domaine Les Bastidettes.

Τα αξιοθέατα στο Παρίσι είναι παγκοσμίου φήμης και σίγουρα θα σας αποζημιώσουν για τον κόπο σας να τα επισκεφτείτε. Καλό σας ταξίδι!

Επιθυμειτε να λαμβανετε νεα για τους πιο μαγευτικους προορισμους σε Ελλαδα και εξωτερικο;

Εγγραφειτε στο newsletter μας!