Ρώμη: Αξιοθέατα στην Ιστορική Πρωτεύουσα της Ιταλίας

Η Ρώμη, η Αιώνια Πόλη, είναι ένας κορυφαίος ταξιδιωτικός προορισμός στην Ιταλία, με πολλά αξιόλογα αξιοθέατα. Η σημερινή Ρώμη, είναι μια ζωντανή πόλη στην οποία θα βρείτε πολλές αναμνήσεις από το παρελθόν της. Ως επισκέπτης θα συναντήσετε αρχαία μνημεία, μεσαιωνικά και αναγεννησιακά κτίρια, σιντριβάνια και σπουδαία μουσεία. Η Ρώμη είναι η πρωτεύουσα της σύγχρονης Ιταλίας και μπορεί να υπερηφανεύεται για τα πολλά ωραία εστιατόρια, τις καφετέριες, την καλή νυχτερινή ζωή και τους πολυσύχναστους δρόμους της. Αν και η Ρώμη είναι μια τεράστια πόλη, το ιστορικό κέντρο της είναι αρκετά συμπαγές.

Οι δόξες της αρχαίας Ρώμης είναι εύκολα προσβάσιμες για τους επισκέπτες. Τα περισσότερα αρχαία μνημεία βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης, ώστε να μπορείτε να επισκεφθείτε περισσότερα από ένα μνημείο σε μία ημέρα. Ακόμα κι αν δεν έχετε χρόνο για να παρατηρήσετε εις βάθος το κάθε αξιοθέατο, μπορείτε να περπατήσετε σε μερικά από αυτά τα μέρη τα οποία θα σας δώσουν μια απίστευτη επισκόπηση της ιστορίας της αρχαίας Ρώμης. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 πολλά από αυτά τα αξιοθέατα ανακαινίστηκαν, καθιστώντας τα πλέον πιο φιλικά προς τους επισκέπτες.Το Κολοσσαίο της Ρώμης

Αυτό το τεράστιο αμφιθέατρο της Αρχαίας Ρώμης, το οποίο μπορούσε να φιλοξενήσει μέχρι και 55.000 άτομα, χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Βεσπασιανό το 80 μ.Χ. και ήταν η σκηνή όπου γίνονταν θανάσιμες μονομαχίες και θηριομαχίες. Σήμερα μπορείτε να δείτε άνδρες ντυμένους με στολές μονομάχων καθώς περπατάτε ανάμεσα στο Κολοσσαίο και την κοντινή Αψίδα του Κωνσταντίνου, η οποία χτίστηκε το 315 μ.Χ.. Την Κυριακή, η Via dei Fori Imperiali που οδηγεί στο Κολοσσαίο είναι κλειστή για την κυκλοφορία, επομένως είναι μια ευκαιρία να κάνετε μια βόλτα σε αυτό το εξαιρετικό μέρος. Η ουρά για την αγορά του εισιτηρίου μπορεί να είναι μεγάλη, αλλά υπάρχουν τρόποι για να αγοράσετε τα εισιτήρια γρηγορότερα.

ρωμη-αξιοθεατα-1-Κολοσσαιο.jpg

Το Κολοσσαίο

Πάνθεον

Το Πάνθεον της Ρώμης, ο ναός όλων των θεών, χτίστηκε μεταξύ 118-125 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Αδριανό. Τον 7ο αιώνα έγινε εκκλησία από τους πρώτους Χριστιανούς και τώρα θα βρείτε και τάφους. Η είσοδος είναι ελεύθερη και έτσι μπορείτε να μεταβείτε στο εσωτερικό για να δείτε τον εντυπωσιακό του θόλο. Το Πάνθεον είναι από τα καλύτερα διατηρημένα κτίρια της αρχαίας Ρώμης και σήμερα περιβάλλεται από μια ευχάριστη και ζωντανή πλατεία. Είναι πραγματικά ένα ωραίο μέρος για να καθίσετε το βράδυ και να απολαύσετε ένα ποτό.

ρωμη-αξιοθεατα-2-Πανθεον

Πάνθεον

Η Ρωμαϊκή Αγορά

Η αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά είναι ένα τεράστιο συγκρότημα από ερειπωμένους βασιλικούς ναούς και καμάρες. Ήταν το τελετουργικό, νομικό, κοινωνικό και επιχειρηματικό κέντρο της αρχαίας Ρώμης (Οι πάγκοι με τα τρόφιμα και τους οίκους ανοχής απομακρύνθηκαν κατά το δεύτερο αιώνα π.Χ.). Για να απολαύσετε πλήρως αυτό το αξιοθέατο, πηγαίντε με τα πόδια μέχρι το λόφο του Καπιτωλίου πίσω από τα μουσεία. Από εκεί θα βρείτε μια εξαιρετική θέα. Γενικότερα αφήστε τον εαυτό σας να περιπλανηθεί και μην βιαστείτε να πάτε στο επόμενο αξιοθέατο.

Ο Λόφος του Καπιτωλίου

Ο λόφος του Καπιτωλίου, ο οποίος βρίσκεται πάνω από τη Ρωμαϊκή Αγορά, ήταν το συμβολικό κέντρο της Ρώμης και φιλοξενούσε και το Ναό του Δία. Σήμερα υπάρχουν δύο μουσεία, τα οποία είναι τα παλαιότερα κρατικά μουσεία στο κόσμο. Το πρώτο είναι το Palazzo Nuovo, με ελληνικά και ρωμαϊκά γλυπτά, και το δεύτερο είναι το Palazzo dei Conservatori στο οποίο θα βρείτε γκαλερί, διάφορα έργα τέχνης, γλυπτά και τοιχογραφίες. Ένα εισιτήριο σας δίνει πρόσβαση και για τα δύο. Ακριβώς όπως και στην αρχαία Ρώμη, ο λόφος εξακολουθεί να έχει την καλύτερη θέα στο κέντρο της Ρώμης.

ρωμη-αξιοθεατα-3-λοφος-του-Καπιτωλιου

Ο Λόφος του Καπιτωλίου

Ο Βασιλικός Λόφος

Οι αυτοκράτορες και οι αριστοκράτες της αρχαίας Ρώμης ζούσαν πάνω σε αυτόν τον λόφο από τον πρώτο αιώνα π.Χ.. Το Domus Flavia και το Domus Augustana, χτίστηκαν τον πρώτο αιώνα μ.Χ. και ήταν η επίσημη κατοικία των αυτοκρατόρων για πάνω από 300 χρόνια. Το εισιτήριο που θα λάβετε στην είσοδο περιλαμβάνει και την επίσκεψη στο μουσείο του λόφου.

Piazza Navona

H Piazza Navona είναι μια πολύ εντυπωσιακή πλατεία στην οποία θα βρείτε πολυτελή καφέ και τρία σιντριβάνια μπαρόκ. Αρχικά, η Piazza Navona ήταν χτισμένη ως ένα στάδιο κατά τον πρώτο αιώνα για διάφορους αθλητικούς αγώνες και αρματοδρομίες. Το επιδόρπιο παγωτό, ταρτούφο, λέγεται ότι ξεκίνησε από εδώ και μπορείτε να το δοκιμάσετε στα καφέ της πλατείας. http://www.flickr.com/photos/sneakerdog/7215556784/

Τα Λουτρά του Διοκλητιανού

Τα Λουτρά του Διοκλητιανού ήταν τα μεγαλύτερη δημόσια λουτρά στην αρχαία Ρώμη. Παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της αρχικής δομής έχει καταστραφεί, κάποια από τα ερείπια των λουτρών είναι πλέον μέρος του Εθνικού Μουσείου της Ρώμης. Αρκετά ζωγραφισμένα μνήματα μετακινήθηκαν και ανακατασκευάστηκαν μέσα στα λουτρά τα οποία μπορείτε να δείτε κατά την επίσκεψή σας στα λουτρά. Είναι ανοιχτά κάθε μέρα εκτός Δευτέρας.

ρωμη-αξιοθεατα-4-Τα-Λουτρα-του Διοκλητιανου

Τα Λουτρά του Διοκλητιανού

Τα Λουτρά του Καρακάλλα

Στους πρόποδες του λόφου Aventine είναι τα μνημειώδη ερείπια των Λουτρών του Καρακάλλα, τα οποία λειτουργούσαν από το δεύτερο έως τον έκτο αιώνα μ.Χ. Το μπάνιο ήταν μια κοινωνική εκδήλωση για τους ανθρώπους της αρχαίας Ρώμης και το τεράστιο συγκρότημα μπορούσε να χωρέσει μέχρι και 1600 λουόμενους! Εκτός από τα λουτρά, υπήρχαν στο χώρο και μια σειρά από άλλες εγκαταστάσεις, όπως γυμναστήριο, γκαλερί τέχνης, κήπους και καταστήματα πώλησης τροφίμων και ποτών.

Via Appia Antica και οι Κατακόμβες

Ο Via Appia ήταν κάποτε ο μεγαλύτερος δρόμος προς την αρχαία Ρώμη, με την κατασκευή να ξεκινάει το 312 π.Χ.. Ο Appian Way είναι τώρα 10-μίλια μακριά από το αρχαιολογικό πάρκο, γεμάτος πλέον από ερείπια τάφων και μνημείων. Ένας καλός τρόπος για να τον επισκεφθείτε είναι με ποδήλατο, αλλά μπορείτε επίσης να τον απολαύσετε και περπατώντας. Μερικές από τις κατακόμβες οι οποίες είναι χώροι ταφής των πρώτων χριστιανών, είναι ανοιχτές προς το κοινό για ξεναγήσεις. Αν θέλετε να ξεκουραστείτε από το περπάτημα, μπορείτε να πάτε στο Cecilia Metella το οποίο είναι ένα σπουδαίο εστιατόριο. Εκεί μπορείτε να ξεκουραστείτε και να απολαύσετε στη βεράντα του μια ηλιόλουστη μέρα.

ρωμη-αξιοθεατα-5-Via-Appia-Antica-και-Κατακόμβες

Via Appia Antica

Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου(Βατικανό)

Το Βατικανό, το σπίτι του Πάπα, έχει τη μεγαλύτερη εκκλησία στην ιστορία της Χριστιανοσύνης. Αξιοθέατα στο εσωτερικό της βασιλικής περιλαμβάνουν το Pieta του Μιχαήλ Αγγέλου και ένα 29 μέτρων ύψους έργο τέχνης του Bernini.

ρωμη-αξιοθεατα-6-Βατικανο

Βατικανό

Φοντάνα ντι Τρέβι

Είναι το μεγαλύτερο από τα μπαρόκ σιντριβάνια της Ρώμης. Ο μύθος υποστηρίζει ότι εάν κάποιος επισκέπτης έριχνε ένα νόμισμα στο σιντριβάνι, αυτό θα του εξασφάλιζε την επιστροφή του στην Ρώμη. Το συγκεκριμένο αξιοθέατο το συναντάμε και σε διάσημες ταινίες όπως στις “Three Coins in the Fountain” και “La dolce vita”.

Το Κάστρο του Αγγέλου(Castel Sant’Angelo)

Το συγκεκριμένο αξιοθέατο είναι ένα μεγάλο κυλινδρικό κτίριο που ανατέθηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό ως μαυσωλείο για τον ίδιο και την οικογένειά του. Το κτίριο χρησίμευε για πάνω από χίλια χρόνια ως φρούριο και κάστρο, αλλά τώρα έχει γίνει μουσείο.

ρωμη-αξιοθεατα-7-Καστρο-του-Αγγελου

Castel Sant’Angelo

Η Ρώμη είναι από τους αγαπημένους προορισμούς μικρών και μεγάλων, καθώς είναι μια Μεσογειακή πόλη που μοιάζει με τη κουλτούρα της Ελλαδας, αλλα προσφέρει πολύ διαφορετικά αξιοθέατα, καθώς και κουζίνα. Σίγουρα θα σας συναρπάσει!

Εσείς έχετε βρεθει ποτέ στη Ρώμη να την εξερευνήσετε? Πείτε μας στα σχόλια από κάτω.

Επιθυμειτε να λαμβανετε νεα για τους πιο μαγευτικους προορισμους σε Ελλαδα και εξωτερικο;

Εγγραφειτε στο newsletter μας!