Ταξίδι στη Φλωρεντία: Αξιοθέατα στην πρωτεύουσα της Τοσκάνης

Η Φλωρεντία είναι η πρωτεύουσα της περιφέρειας της Τοσκάνης στην Ιταλία και θεωρείται ένα πολιτιστικό, καλλιτεχνικό και αρχιτεκτονικό στολίδι. Η Φλωρεντία ήταν η γενέτειρα της ιταλικής Αναγέννησης και ήταν η πιο σημαντική πόλη στην Ευρώπη για περίπου 250 χρόνια τόσο οικονομικά όσο και πολιτιστικά. Η περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας γνώρισε την μεγαλύτερη ακμή της ήταν από το 1300 έως τις αρχές του 1500.

Η Φλωρεντία είναι πάντα γεμάτη με τουρίστες, τους οποίους θα βρείτε σε μεγάλες ομάδες γύρω από διάσημα αξιοθέατα, όπως το Duomo di Firenze, ακόμη και όταν επικρατούν οι χειρότερες δυνατές καιρικές συνθήκες. Αν θέλετε να πετύχετε καλό καιρό, σας προτείνουμε να επισκεφτείτε την πόλη στις αρχές Απριλίου, πριν ανέβει κατακόρυφα τόσο η θερμοκρασία όσο και η υγρασία. Όσο καλύτερος ο καιρός, τόσο καλύτερα θα απολαύσετε την βόλτα σας στις καφετέριες και στα αξιοθέατα της πόλης. Εάν θέλετε να αποφύγετε την πολυκοσμία, μπορείτε να επισκεφτείτε την πόλη κατά τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο καθώς οι περισσότεροι τουρίστες αποφεύγουν τους συγκεκριμένους μήνες λόγω του ψύχους. Τέλος, σας προτείνουμε να μην επισκεφτείτε την πόλη τον Αύγουστο καθώς επικρατεί αφόρητη ζέστη και πολλά από τα διάσημα καταστήματα της είναι κλειστά.


Mercato Nuovo

H Mercato Nuovo (νέα αγορά) είναι μια σκεπαστή αγορά που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας. Ονομάζεται έτσι, για να ξεχωρίζει από την Mercato Vecchio (παλιά αγορά) η οποία βρίσκεται στη περιοχή της σημερινής Piazza della Repubblica. Αρχικά, η Mercato Nuovo ήταν γνωστή για την πώληση του μεταξιού και των ειδών πολυτελείας και, στη συνέχεια, για τα περίφημα καπέλα από άχυρο, αλλά σήμερα είναι διάσημη κυρίως για τα δερμάτινα είδη και τα σουβενίρ που πωλούνται. Το μεγαλύτερο αξιοθέατο της είναι η Fontana del Porcellino όπου μπορείτε να τρίψετε τη μύτη του ζώου για να εξασφαλίσετε ότι θα ξαναγυρίσετε κάποια στιγμή στη Φλωρεντία. Το πρωτότυπο αυτού του έργου του 16ου αιώνα μπορεί να βρεθεί στο Palazzo Pitti.

Mercato Nuovo

Mercato Nuovo

Palazzo Pitti

Το Palazzo Pitti είναι ένα εντυπωσιακό παλάτι του 15ου αιώνα που βρίσκεται στην ήσυχη νότια όχθη του ποταμού Arno Το ανάκτορο ήταν η κατοικία των ηγεμόνων της Φλωρεντίας μέχρι το 1919, όταν παραδόθηκε στο ιταλικό κράτος, που το μετέτρεψε σε ένα συγκρότημα μουσείων. Παρά τη μεταμόρφωσή του από βασιλική κατοικία σε δημόσιο κτίριο, το Palazzo, βρίσκεται σε ύψωμα με θέα ολόκληρη τη Φλωρεντία και εξακολουθεί να διατηρεί τον αέρα και την ατμόσφαιρα μιας ιδιωτικής συλλογής από ένα πολυτελές σπίτι.

Palazzo Pitti

Palazzo Pitti

Boboli Gardens

Οι Boboli Gardens δημιουργήθηκαν από την οικογένεια των Μεδίκων τον 16ο αιώνα και βρίσκονται πίσω από το Palazzo Pitti. Αυτό το πανέμορφο αξιοθέατο αποτελεί σπίτι για ένα μεγάλο αριθμό από αγάλματα και σιντριβάνια και οι κήποι του έχουν περάσει από διάφορα στάδια ποικίλων αλλαγών. Η τελευταία πραγματοποιήθηκε τον 17ο αιώνα όπου και πήρε την μορφή που βλέπουμε σήμερα. Εκείνη την περίοδο, προστέθηκαν πολλά και διάφορα γλυπτά της ρωμαϊκής αρχαιότητας, μετατρέποντας τους κήπους σε ένα υπαίθριο μουσείο γλυπτικής. Σαφώς και θα βρείτε όμως και μεταγενέστερα έργα.

Basilica di San Lorenzo

Η Basilica di San Lorenzo, η οποία βρίσκεται στη κύρια αγορά της πόλης, είναι μία από τις παλαιότερες εκκλησίες της Φλωρεντίας και ήταν ο τόπος ταφής για όλα τα κύρια μέλη της οικογένειας των Μεδίκων. Η εκκλησία, που αρχικά σχεδιάστηκε από τον Filippo Brunelleschi τον 15ο αιώνα, είναι ένα πρώιμο παράδειγμα της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής της Αναγέννησης. Η πρόσοψη της εκκλησίας αυτής δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, δίνοντας της έτσι μια εντυπωσιακή, ρουστίκ εμφάνιση. Εσωτερικά ο ναός είναι αναμφισβήτητα ένα νεοκλασικό, αναγεννησιακό μεγαλείο.

Basilica di San Lorenzo

Basilica di San Lorenzo

Palazzo Vecchio

Ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια της Φλωρεντίας είναι το Palazzo Vecchio, ένα εντυπωσιακό παλάτι με θέα στην πλατεία Piazza della Signoria. Το Palazzo Vecchio, το οποίο χτίστηκε το 12ο αιώνα, αποτελούσε κατοικία για την ισχυρή οικογένεια των Μεδίκων, καθώς και ανώτατο διοικητικό όργανο της Φλωρεντίας για έξι αιώνες. Από το 1872, έχει υπηρετήσει εν μέρει ως μουσείο και ως δημαρχείο της πόλης. Αυτό το εντυπωσιακό παλάτι διαθέτει μια πληθώρα αντικειμένων και έργων τέχνης που περιλαμβάνουν όμορφες τοιχογραφίες, ζωγραφισμένα ταβάνια, περίτεχνα γλυπτά και ταπετσαρίες που απεικονίζουν όλα τα ιστορικά και βιβλικά γεγονότα.

Piazza della Signoria

Η Piazza della Signoria, η οποία αποτέλεσε κατά το πέρασμα των αιώνων ένα σημαντικό κέντρο για την πολιτική και την ιστορία της πόλης, είναι μια όμορφη κέντρο της πόλης. Εκεί θα βρείτε μερικά από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Φλωρεντίας όπως το Palazzo Vecchio, το Μουσείο Uffizi, το Palazzo Uguccioni, τη Λότζια de Lanzi και την γέφυρα Ponte Vecchio. Επίσης, στην πλατεία υπάρχουν και πολλά αξιόλογα γλυπτά όπως του άγαλμα του Δαβίδ από τον Μιχαήλ Άγγελο, η Κρήνη του Ποσειδώνα, το άγαλμα του Ηρακλή καθώς και του Περσέα που κρατάει το κεφάλι της Μέδουσας.

Ponte Vecchio

Η Ponte Vecchio, η οποία εκτείνεται πάνω από τον ποταμό Άρνο, είναι μια από τις παλαιότερες και πιο φωτογραφημένες γέφυρες της Φλωρεντίας. Η γέφυρα είχε χτιστεί αρχικά από τους Ετρούσκους και αργότερα ξαναχτίστηκε τον 14ο αιώνα. Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της γέφυρας είναι τα περίτεχνα καταστήματα κοσμημάτων που συναντάει κανείς κατά μήκος της. Πολλοί επισκέπτες πηγαίνουν εκεί για να ψωνίσουν και να βγάλουν φωτογραφίες. Τη διάρκεια της νύχτας παρουσιάζει εκπληκτική θέα καθώς ο φωτισμός από τη γέφυρα αντανακλάται επάνω στο νερό.

Ponte Vecchio

Ponte Vecchio

Santa Maria del Fiore

Η Santa Maria del Fiore κυριαρχεί στον ουρανό της Φλωρεντίας. Αυτός ο καθεδρικός ναός με τον εντυπωσιακό τρούλο, ο οποίος είναι γνωστός και με το όνομα Duomo, παρουσιάζει εδώ και 600 χρόνια εκπληκτική αρχιτεκτονική και εξαιρετικά έργα τέχνης. Από την όμορφη γοτθική πρόσοψη του κόκκινου, πράσινου και λευκού μαρμάρου στο εξεζητημένο εσωτερικό του βιτρώ, στα ψηφιδωτά,στις τοιχογραφίες και στα χάλκινα αγάλματα. Το συγκρότημα Duomo περιλαμβάνει επίσης τις εντυπωσιακές κατασκευές όπως το Baptistery και το καμπαναριό του Giotto. Η ανάβαση στην κορυφή θα ανταμείψει την προσπάθεια σας με μια απίστευτη θέα στη Φλωρεντία.

Santa Maria del Fiore

Santa Maria del Fiore

Ένα ταξίδι στη Φλωρεντία της Τοσκάνης θα σας ενθουσιάσει και τα αξιοθέατά της θα σας μαγέψουν!

Επιθυμειτε να λαμβανετε νεα για τους πιο μαγευτικους προορισμους σε Ελλαδα και εξωτερικο;

Εγγραφειτε στο newsletter μας!